Potem ko je avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen danes podpisal zakon o obveznem cepljenju, je bil ta objavljen v uradnem listu in bo v soboto stopil v veljavo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na poti do obveznega cepljenja v Avstriji ni več ovir. Predsednik Van der Bellen je danes potrdil ustavno sprejetje “zveznega zakona o obveznosti cepljenja proti covidu-19“, so za APA sporočili iz njegovega urada.

Zakon je zatem podpisal še avstrijski kancler Karl Nehammer, nakar je bil ta objavljen v uradnem listu. V soboto bo zakon stopil v veljavo.

Zakon je v četrtek z veliko večino potrdil zgornji dom avstrijskega parlamenta, medtem ko ga je poslanska zbornica potrdila že 20. januarja.

Obvezno cepljenje proti covidu-19 bo v Avstriji obvezno za vse, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v tej državi. Obvezno cepljenje bodo uvajali v treh fazah.

Naprej bodo prejeli obvestila, nato kazni

Najprej bo vsako avstrijsko gospodinjstvo prejelo pisno obvestilo o ukrepu. Ta začetna faza bo trajala predvidoma do sredine marca in šele potem bodo sprožili nadzor nad izpolnjevanjem obveznosti. Necepljeni bodo morali od takrat naprej računati na kazen, ki bo v hitrem postopku znašala 600 evrov, v rednem pa do 3600 evrov.

Če bodo epidemiološke razmere to zahtevale, bodo lahko v Avstriji uveljavili tudi tretjo fazo, ko bo z odlokom avstrijske vlade določen časovni rok za cepljenje in nato z odobritvijo parlamenta uvedene tudi avtomatske kazni za necepljene po vsej državi.

Obvezno cepljenje ne bo veljalo za nosečnice, tiste, ki se ne smejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov, ter za prebolevnike po covidu-19 šest mesecev po preboleli bolezni.

Vladajoča koalicija je medtem opustila zamisel o t.i. cepilni loteriji, s katero so želeli spodbuditi zanimanje za cepljenje proti covidu-19. V skladu z načrti bi imeli cepljeni proti covidu-19 možnost osvojiti vrednostne bone v višini 500 evrov, ki bi jih lahko unovčili pri avstrijskih podjetjih, na primer v trgovini, gastronomiji, hotelih, kulturnih in športnih objektih.

Loterijo naj bi izvedla avstrijska javna televizija ORF, kjer pa so izrazili pomisleke do teh načrtov. Vlada bo sedaj razmislila o morebitnih alternativnih rešitvah, so sporočili po poročanju APA.

V Avstriji je po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa polno cepljenih proti covidu-19 76,27 odstotka prebivalcev.