V Avstrijskih lekarnah bodo v prihodnje na razpolago tudi brezplačni PRC testi. Pogajanja o cepljenju pri zdravniku še potekajo.

Fotografija je simbolična.

Kot poročajo na ORF.at, je Lekarniška zbornica predlog potrdila. Testi, ki so od četrtka za necepljene obvezni pri obiskih klubov, bodo tako na voljo v vseh lekarnah v Avstriji, pri razpoložljivih testih pa bo šlo za laboratorijske PRC teste in ne za brezkontaktne teste na slino.

Kje točno in od kdaj bodo na voljo, je odvisno od posamezne regije, dogovori z laboratoriji v posameznih regijah še potekajo.

Testirali bi naj tudi zdravniki

Ker bodo testi na razpolago v lekarnah, je padel predlog, da bi tudi zdravniki lahko testirali. “V stiku smo tudi z zdravniki splošne medicine – obsežna paleta PCR testov bi morala biti na voljo tudi v ordinacijah. Celovita razširitev testiranja je pomembna, da se prepreči dinamično širjenje različice delta,” je dejal minister za zdravje Wolfganga Mücksteina.

Enak postopek kot dosedaj

Enako kot pri hitrih antigenskih testih bo potekalo testiranje tudi v lekarnah. “Po dogovorjenem sestanku odvzamete bris v lekarni, rezultat nato pošljete po SMS-u ali e-pošti, lahko pa ga prevzamete tudi v tiskani obliki,” je zapisal avstrijski medij.

Kot je zatrdila predsednica Lekarniške zbornice, je to velika obremenitev lekarn, vendar da gre za nujno storitev, ki jo ponujajo.