V začetku tega meseca je v Avstriji začelo veljati obvezno cepljenje proti covidu-19, a vse kaže, da bi bilo lahko kmalu odpravljeno. Avstrijski kancler Karl Nehammer je danes v pogovoru za časnik Krone dejal, da če se bo za odpravo izrekel posebni strokovni svet, se bo vlada tega držala. V tej smeri naj bi Nehammerja prepričevalo vse več politikov in strokovnjakov.

V Avstriji je od 4. februarja 2022 v veljavi zakon o obveznem cepljenju proti covidu-19 za vse starejše od 18 let. Avstrija je tako postala prva članica Evropske unije s tovrstno obveznostjo.

Namen zakona ni bila uvedba prisilnega ukrepa

Nehammer je danes povedal, da zakon o obveznem cepljenju stalno ocenjujejo, poroča STA. Končno besedo naj bi imela posebna komisija iz zdravnikov in pravnikov, ki pa še ni oblikovana. Če bodo strokovnjaki v komisiji ocenili, da je cepljenje ustrezen ukrep, bo obveznost cepljenja ostala, če pa bodo predlagali odpravo zakona, bomo to storili, je dejal Nehammer: “Namen tega zakona ni bil nikoli uvesti prisilni ukrep, temveč pravočasno poiskati pravi odgovor na nevarnosti virusa.”

V sredo so predvidena posvetovanja zvezne vlade in dežel glede ukrepov za zamejitev pandemije covida-19. Ena od tem naj bi bilo zagotovo tudi obvezno cepljenje.