Avstrijski zvezni urad za konkurenco BWB je vzel pod drobnogled domači trg pogonskih goriv.

V Avstriji je v zadnjih dneh slišati vse več kritik, da se cene pogonskih goriv niso znižale, čeprav so se cene surove nafte na svetovnih trgih spet spustile na prejšnje ravni. Poleg bencinskih servisov v Avstriji namerava varuh konkurence preučiti tudi dogajanje na nabavnih trgih, kot so rafinerije, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijski urad za konkurenco je zadnjo preiskavo v panogi opravil leta 2011. Vendar pa so se tržne strukture in poslovni odnosi od takrat morda spremenili, je zapisal v današnjem sporočilu. V tokratni preiskavi namerava upoštevati tudi dogajanje v izbranih sosednjih državah. Tako je denimo pričakovati, da bo omejitev najvišjih cen pogonskih goriv na Madžarskem in v Sloveniji vplivala na spremembe cen v obmejnih avstrijskih regijah.

Občutna podražitev že pred vojno, nato še ena

V Avstriji se je dizelsko gorivo samo februarja podražilo za skoraj tretjino, super bencin pa za več kot četrtino. Vojna v Ukrajini je nato povzročila nov skok cen surove nafte, kar je marca spet močno zvišalo cene pogonskih goriv in ponekod po državi je bilo treba za liter dizla ali bencina odšteti po več kot dva evra. Toda nato so se cene nafte ponovno znižale, vseeno pa so cene na avstrijskih bencinskih črpalkah ostale enake ali le rahlo padle.