Poslanci vrhovne rade v Kijevu so potrdili današnji odlok ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, na osnovi katerega bodo od polnoči po vsej državi – z izjemo samooklicanih republik Lugansk in Doneck, ki sta že vse od leta 2014 pod posebnim režimom – v veljavi izredne razmere. Poslanci so imeli za potrditev odloka sicer na voljo 48 ur, a so pričakovano pohiteli.

V prvi fazi izredne razmere za 30 dni

V prvi fazi so izredne razmere razglasili za obdobje 30 dni, ki pa ga je nato mogoče podaljšati še za do 60 dni. Izredne razmere med drugim omogočajo uvedbo policijske ure, a kot je danes povedal sekretar ukrajinskega sveta za nacionalno varnost Oleksij Danilov, jo bodo uvedli, če se bo to izkazalo za potrebno.

Kot je pojasnil, bodo v okviru ukrepa oblasti okrepile varovanje javnega reda ter strateške infrastrukture, omejile bodo promet ter okrepile pregled vozil in dokumentov državljanov. Dejal je še, da želijo z uvedbo izrednih razmer v državi ohraniti mir, da bi njeno gospodarstvo lahko delovalo naprej. Zagotovil je, da ukrep ne bo imel radikalnega vpliva na življenje ljudi.

Ukrajina je medtem danes začela mobilizacijo okoli 200.000 rezervistov, starih med 18 in 60 let. Splošne mobilizacije v državi ne načrtujejo. Obenem so ukrajinske oblasti vse državljane pozvale, naj kar najhitreje zapustijo Rusijo. Ukrajinski obmejni organi pa so zaradi vse večje bojazni pred rusko invazijo danes izdali nove omejitve na meji z Rusijo.

Rusija je po drugi strani začela z evakuacijo svojih diplomatskih uslužbencev iz Ukrajine, potem ko je ruski parlament v torek predsedniku Vladimirju Putinu formalno odobril uporabo vojske v tujini.

STA