Rusija je pred tem v nedeljo zvečer od Ukrajine zahtevala, da njeni vojaki odložijo orožje in mesto ob Azovskem morju zapustijo v ponedeljek zjutraj. Od Kijeva je zahtevala, da ji do 3. ure zjutraj po srednjeevropskem času pisno odgovori na te zahteve.

Obenem je napovedala, da bo v primeru ukrajinske predaja danes dopoldne vzpostavila humanitarne koridorje za umik prebivalcev. Na kontrolnih točkah naj bi jih čakali “udobni avtobusi”, ki jih bodo prepeljali na različne cilje, tudi v Rusijo, kjer jih čakajo topli obroki in zdravniška pomoč. V Rusiji naj bi bilo že skoraj 60.000 “rešenih prebivalcev Mariupolja”, ki po navedbah ruske strani zdaj javno govorijo o množičnih zločinih, storjenih s strani oblasti tega mesta.

Rusi menijo da imajo pravico sprejeti “zgodovinsko odločitev”

“Enote oboroženih sil Ukrajine, bataljone teritorialne obrambe, tuje borce pozivamo, da ustavijo sovražnosti, odložijo orožje in po humanitranih koridorjih, dogovorjenih z ukrajinsko stranjo, vstopijo na ozemlja, ki so pod nadzorom Kijeva,” je sporočil visok vojaški predstavnik Rusije Mihail Mizincev.

Rusko obrambno ministrstvo je na družbenem omrežju Telegram nagovorilo predstavnike lokalnih v Mariupolju z besedami, da so oni tisti, ki imajo pravico sprejeti “zgodovinsko odločitev”. “Ali ste s svojimi ljudmi ali ste z zločinci,” je zapisalo ministrstvo in dodalo, da jih, če bodo sprejeli napačno odločitev, zaradi “grozljivih zločinov in provokacij” ter “grozljivega odnosa do lastnih državljanov” čaka vojaško sodišče.

A ponoči je prišel pričakovan odgovor Kijeva, ki ga je medijem predstavila Vereščukova, poročajo tuje tiskovne agencije. Rusko stran je obenem obtožila “namerne manipulacije” in ponovila, da smo v Mariupolju, kjer v katastrofalnih razmerah in ob nenehnem obstreljevanju ostaja ujetih okoli 300.000 ljudi, priča “dejanskemu zajetju talcev”. V video sporočilu na Telegramu je Rusom še očitala, da se vedejo kot “teroristi”, ko zvečer obljubljajo odprtje humanitarnih koridorjev, nato pa jih zjutraj obstreljujejo.

Mariupolj – strateško pomembno mesto, z nadzorom nad katerim bi Rusija dobila popolno kontrolo nad jugovzhodnim pasom Ukrajine – ruske sile zdaj povsem obkrožajo. Satelitski posnetki pričajo, da je nenehno obstreljevanje v minulih dveh tednih večji del mesta povsem uničilo.

STA