Ruske čete so danes zapustile Černobil, ker so vojaki zboleli zaradi sevanja. Pentagon je sporočil, da zapuščajo Černobil, kjer so morali delavci zaradi spopadov delati neprestano, da bi preprečili jedrsko katastrofo. Ob tem niso navedli razloga, toda uslužbenec ukrajinske državne agencije Jaroslav Jemelianenko, ki nadzoruje černobilsko izključitveno območje, je dejal, da je vsaj 500 vojakov zbolelo zaradi sevanja in se sedaj v Belorusiji zdravijo.

Brez zaščitne opreme dvigali oblake radioaktivnega prahu

Jemelianenko je povedal, da so ruske čete z avtobusnim tovorom odpeljali v poseben medicinski center za sevanje v Gomelu v Belorusiji, da bi jim pomagali pri zdravljenju radioaktivne zastrupitve. Da je ta teden v Gomel prispelo za vsaj sedem avtobusov ruskih vojakov (okoli 500 vojakov), je poročal tudi beloruski kanal na Telegramu.

Kot dejal Jemelianenko so vojaki zboleli zaradi neupoštevanja navodil o zaščitnem ravnanju v jedrski elektrarni in okoliškem zelo strupenem območju, znanem kot Rdeči gozd. “Zdaj boste s temi posledicami živeli preostanek svojega kratkega življenja. Obstajajo pravila ravnanja s tem ozemljem,” je ob tem poudaril. “Z minimalno inteligenco pri poveljevanju bi se tem posledicam lahko izognili,” je še ostro obsodil Rusijo.

Delavci bi jih naj opozorili, da je to samomorilno

Tudi delavci na lokaciji pripovedujejo, da bi se naj ruske čete skozi ta gozd vozile brez zaščitne opreme in dvigale oblake radioaktivnega prahu, ki so mu bile pri tem izpostavljene. Delavci ob tem poudarjajo, da so jih večkrat opozorili, da je takšno početje samomorilno.

Rdeči gozd je dobil svoje ime ravno zaradi sevanja – borovci so se obarvali rdeče in propadli po nesreči leta 1986. Ta gozd velja za tako radioaktivnega, da je vstop prepovedan vsem, tudi delavcem jedrske elektrarne. Kot pravijo uslužbenci jedrske elektrarne pa bi naj skozi gozd vozil ruski vojaški konvoj, ki je dvigal velike količine radioaktivnega prahu, poročajo tuji mediji.

Čeprav ni več delujoča elektrarna, Černobil ni bil nikoli zapuščen in zahteva stalen nadzor, da bi bil varen. Prav to bi naj sedaj Rusija zaradi neodgovornega dejanja ogrozila. 

O umiku ruskih sil so davi obvestili tudi zaposlene v nedelujoči jedrski elektrarni. V Černobilu naj bi sicer ostalo manjše število Rusov, navedb pa ni možno neodvisno preveriti, opozarja nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija prepovedala vstop v državo vodilnim v EU

Rusija namerava medtem na seznam oseb, ki nimajo dovoljenja vstopa v Rusijo, dodati tudi vodilne politike Evropske unije in držav članic, s čimer se odzivajo na sankcije EU proti Rusiji, so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva. Imen niso navedli, poročajo tuje tiskovne agencije.

Omejitve veljajo za vodstvo Evropske unije, skupaj s številnimi evropskimi komisarji in vodjami vojaških struktur EU, kot tudi večino članov Evropskega parlamenta, ki spodbujajo protirusko politiko,” so sporočili z zunanjega ministrstva.

Na seznam nameravajo dodati tudi druge višje predstavnike, javne osebnosti in zaposlene v medijih, ki so odgovorni za promocijo “nezakonitih protiruskih sankcij, spodbujanja rusofobnega ozračja in vmešavanja v pravice in svoboščine ruskogovorečega naroda,” so dodali.

Ministrstvo je še pojasnilo, da so o tem obvestili delegacijo EU v Moskvi in zagotovili, da bodo kakršnekoli sovražne akcije EU ali članic spodbudile strog odgovor.

EU je v zadnjih tednih uvedla več novih sankcij proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino, med drugim se je na seznamu sankcioniranih znašel tudi ruski predsednik Vladimir Putin, poroča STA.