Ruske jedrske podmornice so danes odplule na vaje v Barentsovo morje, mobilni raketni izstrelki pa so v torek izstreljeni proti Sibiriji, poroča ameriška tiskovna agencija The Associated Press (AP). Vaje so začeli za tem, ko je predsednik Vladimir Putin ukazal jedrskim silam visoko pripravljenost zaradi napetosti z Zahodom zaradi invazije na Ukrajino.

Ruska Severna flota je v izjavi sporočila, da več njihovih jedrskih podmornic sodeluje v vajah, namenjenih “treningu manevriranja v nevihtnih razmerah“. Sporočili so še, da se bo vajam pridružilo več vojaških ladij, ki so zadolžene za zaščito polotoka Kola na severozahodu Rusije, kjer se nahaja več pomorskih baz.

Izstrelili več raket

V regiji Irkutsk v vzhodni Sibiriji so enote izstrelile več medcelinskih balističnih raket Yars, da bi urili tajno napotitev, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, so še zapisali pri Associated Press.

Ruska vojska ni sporočila, ali so bile vaje povezane s Putinovim ukazom v nedeljo. Prav tako ni bilo jasno, ali so vaje pomenile spremembo običajnih dejavnosti jedrskega usposabljanja ali drže v državi, še poroča AP.