Rusija je v odziv na sankcije, ki jih je zaradi vojne v Ukrajini proti njej uvedel Zahod, danes prepovedala vstop v državo predsedniku ZDA Joeju Bidnu in več visokim predstavnikom njegove vlade, med drugim državnemu sekretarju Antonyju Blinknu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Gre predvsem za simbolen korak

Črni seznam s 13 imeni, na katerem so poleg omenjenih še obrambni minister Lloyd Austin, Bidnov svetovalec za nacionalno varnost Jacob Sullivan, načelnik štaba združenih poveljstev general Mark Milley, tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki in celo nekdanja zunanja ministrica Hillary Clinton – je danes objavilo rusko zunanje ministrstvo.

To je prvič, da je Rusija na ta način objavila seznam sankcioniranih oseb, izpostavlja nemška tiskovna agencija dpa in dodaja, da gre za predvsem simbolen korak.

ZDA so pred tem uvedle sankcije proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, vodji ruske diplomacije Sergeju Lavrovu ter več članom ruske vlade in njenim ključnim sodelavcem. V Moskvi so danes izrecno poudarili, da se odzivajo na ameriške sankcije brez primere, ki prepovedujejo vstop visokih ruskih politikov v ZDA in so odraz “skrajno rusofobne usmeritve sedanje administracije ZDA“.

Na ministrstvu so še napovedali, da bodo črni seznam širili ter nanj uvrstili še več “visokih uradnikov, vojakov, poslancev, podjetnikov, strokovnjakov in predstavnikov medijev” iz ZDA, ki delujejo “rusofobno” in so soodgovorni za sprejemanje restriktivnih ukrepov proti Rusiji.

STA