Visoko podporo Putinu je pokazala tudi javnomnenjska raziskava, ki jo je v četrtek objavil neodvisni ruski inštitut Levada. Putina podpira kar 83 odstotkov Rusov, kar je 12 odstotnih točk več kot februarja, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pokazala raziskava. Le 15 odstotkov Rusov dejanj Putina ne podpira, dva odstotka pa se jih ni opredelilo.

V raziskavi ruskega centra za raziskave javnega mnenja pa je na vprašanje, ali zaupajo Vladimirju Putinu, 81 odstotkov vprašanih odgovorilo pritrdilno, kar je za 0,4 odstotne točke več kot teden prej, je pokazala raziskava, ki jo je med 1600 odraslimi v 80 ruskih regijah med 21. in 28. marcem izvedel Vseruski center za raziskovanje javnega mnenja.

Putina podpira 79 odstotkov vprašanih, podpora pa se mu je sodeč po javnomnenjski raziskavi v primerjavi s tednom prej povečala za 1,1 odstotne točke.

25 odstotkov Rusov verjame, da je treba preprečiti napad na Rusijo

Glede razlogov za vojno v Ukrajini se večina anketirancev strinja z razlago Kremlja: 42 odstotkov vprašanih meni, da je Rusija začela svojo “posebno operacijo” za zaščito rusko govorečega prebivalstva in civilistov na vzhodu Ukrajine, medtem ko jih je 25 odstotkov verjame, da je treba “preprečiti napad na Rusijo“.

Povečanje stopnje zaupanja ruske javnosti v predsednika Vladimirja Putina po besedah direktorja Inštituta za socialni marketing Viktorja Poturemskega kaže na naraščajočo družbeno kohezijo. Kot je dejal za agencijo Tass, vsi izvajalci anket v zadnjem času beležijo porast zaupanja v ruskega predsednika.

Naraščajoča stopnja zaupanja v predsednika jasno kaže, da se socialna kohezija Rusije povečuje. Zavedamo se, da se spopadamo z zunanjim sovražnikom. Ljudje lahko vidijo, da so sovražniki Rusije onkraj meja države, zato je to naravna reakcija,” je dejal.