Mirovni posrednik Roman Abramovič je odletel v Rusijo, da bi Putinu prenesel na roko napisano sporočilo ukrajinskega predsednika, ki navaja pogoje Ukrajine za konec vojne. Odziv Putina je bil: “Povej mu, da jih bom razbil“.

Abramovič zdaj mirovni posrednik

Lastnik Chelseaja, ki se je odrekel svojemu upravljalnemu deležu v klubu, se je posvetil vlogi mirovnega posrednika med Rusijo in Ukrajino. Na tak način bi si naj poskušal rešiti ugled, po tem, ko so ga zadele sankcije zaradi njegove bližine Putinu. Njegovo premoženje je namreč bilo zamrznjeno malo po tem, ko je Rusija napadla Ukrajino. Na tak način bi se naj tudi izogibal zahodnim sankcijam.

Tudi njegove jahte in letala, ki so vredni več sto milijonov funtov, ostajajo zunaj meja, saj se izogibajo sankcioniranim vodam in zračnemu prostoru.

Tako v zadnjem času leti med Istanbulom, Moskvo in Kijevim in prenaša sporočila med ruskim in ukrajinskim predsednikom. Ob zadnjem sporočilu, v katerem je Zelenski opisal mirovne pogoje, pa je imel Putin izbruh jeze in dejal, da mu naj nazaj sporoči, da jih bo “razbil”, poročajo tuji mediji.

Medtem naj bi Zelenski prosil ameriškega predsednika Bidna, da naj ZDA zaradi vloge Abramoviča v pogajanjih zadrži ukrepe proti njemu.