Rusija bo za dobavo plina nekaterim državam, med njimi so vse članice EU, sprejemala le plačila v rubljih, je danes napovedal ruski predsednik Vladimir Putin. Kot je dodal, bo Rusija prenehala sprejemati plačila v “kompromitiranih” valutah.

Odločil sem se, da bom izvedel vrsto ukrepov za prenos plačila za dobavo plina neprijaznim državam v ruske rublje,” je dejal Putin in odredil, da je treba spremembe izvesti v roku enega tedna, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je zagotovil, da bo Rusija še naprej dobavljala plin v količinah, določenih v že sklenjenih pogodbah.

Takoj po objavi Putinove napovedi se je rubelj v primerjavi z ameriškim dolarjem in evrom okrepil, je poročala AFP. Po zadnjih podatkih je bilo za en dolar treba odšteti 100,50 rublja, za en evro pa 110,27 rublja.

Putin je ob tem zamrznitev ruskega premoženja v tujini označil kot “nezakonito”.

Nemčija: Zahteva za plačilo ruskega plina v rubljih kršitev pogodbe

Če bo Rusija vztrajala, da morajo države EU ruski plin plačati v rubljih, bo to pomenilo kršitev pogodbe, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes dejal nemški gospodarski minister Robert Habeck. Avstrijski OMV je medtem napovedal, da bo plin še vedno plačeval v evrih.

Nemčija bo s svojimi evropskimi partnerji proučila zahtevo, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Habeck in izpostavil, da je zahteva znak, da ruski predsednik Vladimir Putin ni več stabilen partner.

Vedno več je pozivov, naj zahodni zavezniki sankcije proti Rusiji zaradi njenega vojaškega napada na Ukrajino zaostrijo z uvedbo embarga na uvoz energentov iz Rusije. Vendar Nemčija, ki je pred rusko agresijo v Ukrajini iz Rusije uvozila 55 odstotkov plina, ki ga potrebuje, temu ni bila naklonjena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemški kancler Olaf Scholz je danes v bundestagu dejal, da bo največje evropsko gospodarstvo pospešilo prizadevanja za končanje odvisnosti od ruske nafte, premoga in plina, a opozoril, da bi končanje uvoza z danes na jutri “potisnilo Nemčijo in celotno Evropo v recesijo, ogroženih bi bilo na stotine delovnih mest in celotne industrije bi bile na robu propada“, navaja AFP.

Ne bodo nehali plačevati v evrih

Avstrijska energetska družba OMV pa je napovedala, da bo ruski plin še vedno plačevala v evrih. “Za pogodbe nimamo nobene druge osnove,” je po poročanju AFP za avstrijsko televizijo Puls 24 dejal glavni izvršni direktor OMV Alfred Stern.

Dodal je, da je videl medijska poročila o Putinovi odločitvi, da pa jih nihče ni poklical, da imajo obstoječe pogodbe in da se o tem (kar je napovedal Putin) v pogodbah niso dogovorili.

Stern je minuli teden v nekem drugem intervjuju dejal, da so za Avstrijo alternative za ruski plin, ki ga OMV kupuje od ruske državne družbe Gazprom, “zelo omejene”. OMV je v tem mesecu napovedal, da ne bo nadaljeval pogajanj za nakup deleža v plinskem polju v Sibiriji. Pred tem sta zaradi ruske invazije v Ukrajino podobno odločitev sprejela britanski družbi Shell in BP.

Putina je zapustil odposlanec Čubajs

Putina je zapustil njegov odposlanec za sodelovanje z mednarodnimi organizacijami Anatolij Čubajs. Kot so potrdili v Kremlju, je odšel na lastno željo, drugih podrobnosti niso navedli. Po navedbah neimenovanih virov pa naj bi bila vzrok vojna v Ukrajini.

Kot poroča BBC, je to najbolj znan Putinov sodelavec, ki je zapustil položaj, odkar je Rusija 24. februarja napadla Ukrajino. “Čubajs je odstopil na lastno željo“, je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Po navedbah tiskovne agencije Reuters, ki se sklicuje na dobro obveščene vire, je odšel zaradi vojne v Ukrajini, Rusijo je zapustil in se ne namerava vrniti. Ruski mediji poročajo, da je odšel v Turčijo.

66-letni Čubajs je naloge v ruskem vrhu opravljal več desetletij, znan je bil kot glavni arhitekt privatizacije v Rusiji v 90. letih prejšnjega stoletja, v času predsednika Borisa Jelcina. Čubajs naj bi tudi priporočil Putina, tedaj častnika tajne službe KGB, za delo v Kremlju.

Kasneje je postal vodja ruske nanotehnološke družbe Rusnano, leta 2020 pa ga je Putin imenoval za odposlanca za sodelovanje z mednarodnimi organizacijami.

STA