Ruski predsednik Vladimir Putin bo priznal neodvisnost separatističnih republik na vzhodu Ukrajine, je v ponedeljek sporočil Kremelj in dodal, da je o svoji odločitvi obvestil nemškega kanclerja Olafa Scholza in francoskega predsednika Emmanuela Macrona, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

“Predsednik namerava v bližnji prihodnosti podpisati ukaz,” so sporočili iz Kremlja.

Kot so dodali, sta Macron in Scholz v telefonskih pogovorih s Putinom “izrazila razočaranje” nad odločitvijo.

Po govoru o razmerah na jugovzhodu Ukrajine, ki ga je prenašala ruska državna televizija, je že podpisal odlok o njunem priznanju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ruski predsednik je voditelja Francije in Nemčije seznanil z rezultati današnjega zasedanja ruskega varnostnega sveta, ki je bilo osredotočeno na aktualne razmere glede Donbasa v okviru resolucije spodnjega ruskega parlamenta o priznanju republik Donbasa.

Ruska duma je prejšnji teden Putina pozvala k priznanju neodvisnosti ukrajinskih separatističnih regij Doneck in Lugansk.

K priznanju sta danes Putina pozvala tudi voditelja samooklicanih Ljudskih republik Doneck in Lugansk, Denis Pušilin in Leonid Pašečnik.

Razmere se zaostrujejo

Kremelj je sporočil, da je bil poziv za priznanje neodvisnosti vložen “v povezavi z vojaško agresijo ukrajinskih oblasti in množičnim obstreljevanjem ozemlja Donbasa, ki vodi v trpljenje civilnega prebivalstva”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razmere na vzhodu Ukrajine, kjer že od ruske priključitve Krima leta 2014 potekajo spopadi med ukrajinsko vojsko ter proruskimi separatisti v samooklicanih Ljudskih republikah Doneck in Lugansk, se v zadnjih dneh močno zaostrujejo.

Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so danes ukrajinski vojski očitali nove napade, v katerih sta bili po njihovih navedbah ubiti najmanj dve osebi. Ruska vojska je tudi sporočila, da je v spopadih na ruskem ozemlju ubila pet ukrajinskih “saboterjev”. Ukrajina je navedbe zanikala.

Zahodni zavezniki Kijeva z ZDA na čelu sicer opozarjajo, da je zaostrovanje razmer na vzhodu Ukrajine del ruskega scenarija ustvarjanja lažnih provokacij oziroma pretveze, ki bi jo nato izkoristili za napad na Ukrajino.

Kot so po sporočili iz Elizejske palače, je Macron nocoj že sklical svet za nacionalno varnost, ki bo ocenil razmere v Ukrajini.

V strahu pred skorajšnjo rusko invazijo je sestanek sveta za nacionalno varnost napovedal tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

STA