Izolirana otoška država v bližini Avstralije je morala prvič sprejeti covid-19 ukrepe, saj je na njej pristalo letalo z več okuženimi. Danes so šli v prvi lockdown.

Kiribati vse do januarja sploh niso zabeležili okužbe s covid-19, saj so prejšnji teden zabeležili prvi dve. Zdaj so prvič po 10 mesecih v državo sprejeli potnike iz mednarodnega poleta. Kot se je izkazalo pa sta bili na koronavirus pozitivni kar dve tretjini potnikov na tem letalu, poroča britanski BBC.

Kiribati je eden najbolj izoliranih otokov na svetu. Od najbližje celine, Avstralije, je oddaljen okoli 4800 km. Otoška država je dolgo časa slovela po tem, da je “država brez covida”.

Vsi potniki na letu so v celoti cepljeni

36 izmed 54 potnikov na letu s Fidžija je bilo pozitivnih. Vsi so polno cepljeni, saj drugače na let ne bi smeli. Pred letom so bili v dvotedenski izolaciji in redno testirani, na letalo pa so jih spustili le ob dokazilu, da so bili na testu negativni. Kljub temu so bili v tako velikem deležu pozitivni. Najprej so okužbe potrdili pri treh članih varnostne ekipe karantenskega centra, nato se je z virusom okužila tudi druga oseba, ki ne dela v karantenskem objektu.

Nejasno, kako dolgo bo lockdown trajal

Prebivalci Kiribatov ne smejo zapustiti svojih domov, razen če potrebujejo osnovne potrebščine oz. storitve. Nujne življenjske potrebščine, kot so hrana in zdravila, lahko kupijo v trgovinah, ampak samo med 6. in 14. uro. Vsa družabna srečanja so prepovedana. Po prvih podatkih bi naj lockdown trajal manj kot teden dni, toda gre za neuradne informacije, ki se bodo še verjetno spremenile.

Edini način, kako se lahko borimo s tem virusom, je polno cepljenje,” so na družbenem omrežju Facebook sporočili iz urada predsednika Tanetija Maamaua. “Javnost pozivamo, naj se cepi, da zaščiti sebe in družine.”

Glede na podatke WHO-ja je sicer proti covidu-19 v celoti cepljenih okoli 34 odstotkov prebivalcev Kiribatov.