Madžarski premier Viktor Orban je danes sporočil, da je ruskega predsednika Vladimirja Putina pozval k takojšnji prekinitvi ognja v Ukrajini, ter povabil voditelje Francije, Nemčije in Ukrajine, da se s Putinom sestanejo v Budimpešti. Putin pa je v pogovoru s premierjem ukrajinske oblasti obtožil lažnega poročanja o dogajanju v mestu Buča.

Pobudnik pogovora je bil Putin

“Putinu sem predlagal, naj razglasi takojšnjo prekinitev ognja,” je na novinarski konferenci dejal Orban in dodal, da je bil ruski predsednik pobudnik današnjega klica. “Na premirje se je odzval pritrdilno, vendar le pod določenimi pogoji,” je še dodal Orban, a pozneje Putinovih pogojev ni podrobneje pojasnil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kremelj pa je sporočil, da je Putin madžarskega premiera seznanil z razmerami glede pogovorov med ruskimi in ukrajinskimi predstavniki, podal pa naj bi tudi svojo oceno o provokacijah kijevskega režima v mestu Buča.

Rusko obrambno ministrstvo je pri tem zatrdilo, da ukrajinske oblasti že pripravljajo podobne provokacije v mestih Konotop in Trostjanec na severovzhodu Ukrajine ter v mestih Borodjanka in Katjušanka v bližini Kijeva.

Medtem pa je tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova danes ločeno dejala, da so za dogajanje v Buči zaradi širjenja dezinformacij krivi tudi zahodni mediji.

Madžarski premier ima med vsemi voditelji Evropske unije najtesnejše odnose s Putinom, danes pa je ponovno izrazil nasprotovanje temu, da bi Madžarska poslala orožje Ukrajini in da bi EU uvedla embargo na uvoz ruske energije, od katere je Madžarska zelo odvisna.

Na vprašanje o civilistih, ki so jih po umiku ruskih enot našli mrtve v mestu Buča blizu ukrajinske prestolnice Kijev, pa je odgovoril le, da živimo v času množične manipulacije, ko ne moremo biti prepričani, ali lahko zaupamo lastnim očem. Vseeno pa je v luči dogajanj pozval k večji zaščiti civilistov in dejal, da si želi neodvisno in pošteno preiskavo.

STA