Zagrebško sodišče je 57-letnega Haralda Kopitza, ki je septembra lani umoril svoje tri otroke, obsodilo na 50 let zapora. Sodba sicer še ni pravnomočna, obramba pa je sporočila, da se bo pritožila. Tožilstvo je 57-letniku očitalo, da je svoje mladoletne otroke najprej omamil s pomirjevali, nato pa jih zadušil, poroča portal 24ur.

Obsojen na najvišjo možno kazen na Hrvaškem

Na sodišču v Zagrebu se je danes začelo sojenje 57-letnemu Haraldu Kopitzu, ki je septembra lani v stanovanju v Zagrebu umoril svoje tri otroke. Kopitz je krivdo priznal, petčlanski sodni senat pa je svojo odločitev sporočil v le nekaj urah. Obsodili so ga na 50 let zapora, kar je najvišja možna kazen na Hrvaškem. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Sojenje je potekalo za zaprtimi vrati, saj je želela sodnica zaščititi dostojanstvo pokojnih otrok in njihove matere. Tožilstvo je Kopitzu očitalo, da je 24. septembra okoli 22. ure v stanovanju v zagrebški soseski Mlinovi umoril svoje tri mladoletne otroke – dva sta bila stara sedem let, eden pa štiri. Sprva so preiskovalci predvidevali, da je Kopitz otroke zadušil, pozneje pa so ugotovili, da jih je najprej stuširal, nato omamil, kasneje pa zadušil. Po poročanju portala Index.hr jim je ponudil topel kakavov napitek, v katerem je raztopil 30 pomirjevalnih tablet.

Znane podrobnosti strašnega zločina

Hrvaški mediji še poročajo, da je moški živel in delal v Zagrebu, kjer je imel svoje podjetje. Mati umorjenih otrok je delala v hotelu v Dubrovniku, otroci pa so bili čez vikend na obisku pri očetu.

Kopitz je želel po trojnem umoru storiti samomor, policisti so ga omamljenega odpeljali v bolnišnico, nato pa v zapor. Preiskovalcem je pojasnil, da se je skušal ubiti, saj mu je zmanjkalo denarja, otroke pa je umoril, “da bi lahko bili z njim, ko bo umrl”. 

Sodnica je v obrazložitvi pojasnila, da je Kopitz na mizi pustil poslovilno pismo z izjemno dragim šampanjcem, kar po njenem mnenju dokazuje, da so mu bile materialne dobrine pomembnejše od življenja otrok.