O ruski agresiji in njenih posledicah bodo govorili zunanji ministri Nemčije, Francije in Poljske, pa tudi finančni ministri skupine G7. Evropski parlament bo na izrednem plenarnem zasedanju glasoval o resoluciji v zvezi z Ukrajino.

Evropski parlament se bo danes sešel na izrednem plenarnem zasedanju, na katerem bodo razpravljali in glasovali o resoluciji v zvezi z odzivom EU na ruski napad na Ukrajino. Zasedanja se bodo udeležili tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

V poljskem Lodžu se bodo medtem srečali zunanji ministri Nemčije, Francije in Poljske, ki sestavljajo t. i. Weimarski trikotnik. Annalena Baerbock, Jean-Yves Le Drian in Zbigniew Rau bodo govorili predvsem o ruskem napadu na Ukrajino, preko videopovezave pa naj bi se jim pridružil tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

O posledicah ruske invazije in sankcij proti Rusiji bodo na virtualnem srečanju, ki ga gosti Nemčija, razpravljali finančni ministri sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav G7.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg bo obiskal Poljsko in Estonijo. Srečal se bo z vodilnimi predstavniki obeh držav in obiskal vojaška oporišča, kjer so nameščeni tudi zavezniški vojaki. Na pogovorih naj bi se mu pridružil tudi britanski premier Boris Johnson.

Na Slovaškem pa se bodo v senci ruske invazije na Ukrajino začele obsežne Natove vaje “Saber Strike 2022”. Na njih naj bi sodelovalo okoli 3000 vojakov, od tega okoli dve tretjini iz ZDA in tretjina iz Slovaške, sosede Ukrajine.

STA