Oblasti v Hongkongu so medtem kljub valu okužb za april napovedale omilitve zajezitvenih ukrepov. Med metropolami, ki so zaradi novega vala pandemije prebivalcem v celoti ali delno omejile gibanje, so Šanghaj, Changchun, Shenzhen in Tangshan, od danes tudi Jilin. Poleg zaprtij tam izvajajo množična testiranja. V provinci Henan študentom različnih univerz medtem ne dovolijo, da bi zapustili študentska naselja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V nedeljo so sicer na Kitajskem potrdili več kot 4300 lokalnih okužb in asimptomatskih primerov covida-19.

Omikron se nezadržno širi v številnih kitajskih mestih

Kitajska je covid-19, potem ko je v začetku leta 2020 zatrla prvi izbruh, uspešno držala pod nadzorom s strogimi zaprtji, masovnim testiranjem in omejitvami potovanj. A različica novega koronavirusa omikron je uspela v zadnjih mesecih to obrambo prebiti in se v več mestih intenzivno širi.

Najštevilčnejša država na svetu tako zdaj prehaja na posodobljeno “dinamično” strategijo boja proti pandemiji, med drugim s strogimi usmerjenimi in krajšimi ukrepi, z manjšim vplivom na gospodarstvo in vsakdanje življenje. V Hongkongu je medtem že očitno, da je t. i. ničelna covidna strategija z omikronom povsem propadla, saj naj bi bila tam po ocenah vladnega svetovalca in profesorja na tamkajšnji univerzi Yuen Kwok-yunga okužena kar tretjina od 7,5 milijona prebivalcev, poročanje časnika South China Morning Post navaja dpa. Yuen meni, da virusa ni mogoče več odpraviti.

Kljub temu pa hongkonške oblasti ocenjujejo, da je vrhunec vala, ki ga poganja različica omikron, že minil, in so napovedale omilitev zajezitvenih ukrepov.

S 1. aprilom se bo tako obvezna karantena za vse cepljene potnike, ki prispejo v Hongkong, skrajšala s 14 na sedem dni, znova bodo tudi dovoljeni leti iz devetih držav, vključno z ZDA, Veliko Britanijo in Francijo, poroča dpa. Z 19. aprilom naj bi znova stekel pouk v živo, omilili naj bi omejitve glede delovanja lokalov.

STA