Zunanje ministrstvo je v luči napetosti na ukrajinsko-ruski meji dopolnilo priporočila glede potovanj v Ukrajino. Zaradi nepredvidljivosti razmer odsvetujejo potovanja na območja Ukrajine ob mejah z Rusijo in Belorusijo.

Svetujejo previdnost, na voljo obrazec

Slovenskim državljanom, ki načrtujejo potovanje v Ukrajino, priporočajo, da spremljajo aktualno dogajanje, predvsem glede varnostnih razmer, v mednarodnih in lokalnih medijih ter so pozorni na objave slovenskega veleposlaništva v Kijevu.

Zaradi nepredvidljivosti situacije odsvetujemo potovanja na obmejna območja z Belorusijo in Rusko federacijo,” piše na spletni strani MZZ.

Zaradi lažje, hitrejše in učinkovitejše konzularne pomoči slovenskim državljanom, ki potujejo oziroma so trenutno v Ukrajini, svetujejo, da ljudje izpolnijo spletni obrazec obveščanje o potovanju, ki je dostopen na povezavi https://svvmzz.adapta.si/applicationturist.php.

Pomoči ni mogoče zagotoviti v vseh regijah

Zunanje ministrstvo je že pred tem odsvetovalo potovanja na začasno okupirana območja Avtonomne republike Krim in Sevastopola ter določena območja regij Doneck in Lugansk.

Veleposlaništvo v Kijevu namreč ne more nuditi konzularne pomoči slovenskim državljanom, ki bi se znašli v težavah v teh regijah.

Z MZZ so sicer v ponedeljek sporočili, da zaenkrat ne nameravajo zmanjšati števila diplomatskega osebja v Kijevu. Dodali so, da vse aktivnosti potekajo v usklajevanju z drugimi državami EU. Te se za razliko od ZDA niso odločile za umik družinskih članov diplomatskega osebja iz Kijeva.

Odnosi med Zahodom in Rusijo, ki je na mejo z Ukrajino namestila 100.000 vojakov, so vse bolj zaostreni. Zahod Moskvo obtožuje, da pripravlja invazijo na svojo sosedo, še poroča STA.