Madžarski premier Viktor Orban je na shodu v Budimpešti šest mesecev pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami obsodil odnos Evropske unije do svoje države in Poljske in ga primerjal s Sovjetsko zvezo.

“Evropska unija govori z nami in nas in Poljake obravnava kot sovražnike,” je dejal zbranim simpatizerjem na shodu ob državnem prazniku in protisovjetski vstaji leta 1956, poroča portal Index.hr.

Na desetine tisoč ljudi je prišlo na ulice Budimpešte. Udeleženci parade, med katerimi so bili nekateri iz Poljske, so mahali s poljskimi zastavami in transparenti z napisom Bruselj = diktatura.

Sledi hud boj

58-letni Orban, ki vlada že desetletje, se sooča s težkim izzivom v obliki Petra Marki-Zaya (49), konzervativnega župana majhnega mesta, ki vodi enotno fronto opozicijskih strank-od socialistov do liberalcev do nekoč skrajno desna, zdaj pa desnosredinska stranka. Jobbik.

Strokovnjaki napovedujejo izredno tesen boj aprila 2022, ki ga Orban že leta ni doživel.

Peter Marki-Zay je v Budimpešti zbral tudi približno 5000 ljudi, pred katerimi je izjavil: “Ljudje so imeli leta 1956 dovolj in danes jim je bilo dovolj!”. Orban je volivce opozoril na nevarnost vrnitve levice in javno podvomil o vpletenosti Bruslja in Washingtona v volitve.