Potrdil je tudi, da je bil na letalniku eksploziv, o dogodku pa se je pogovarjal tudi z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom. Andrej Plenković se je o povečanem nadzoru hrvaškega zračnega prostora že minuli petek pogovarjal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Prvo francosko letalo hawkeye e2C za nadzor zračnega prostora in zgodnje opozarjanje je tako že v soboto preletelo hrvaško nebo. Naslednjič ga bo danes.

Plenković bo danes obiskal francosko letalonosilko Charles de Gaulle, ki pluje v bližini Dubrovnika. Danes in v sredo bodo v zračnem prostoru nad Istro in Kvarnerjem ter Liko in Kordunom potekale tudi letalske vaje in trening pilotov 191. eskadrilje lovskih letal in francoskih pilotov letal rafale z letalonosilke Charles de Gaulle.

Hrvaška se o pomoči v “takšnih nepredvidenih primerih” pogovarja tudi z ZDA. Hrvaškega premierja je zaradi padlega letalnika v ponedeljek poklical ameriški državni sekretar Antony Blinken. “Izrazil je zaskrbljenost in podporo po padcu letalnika v Zagrebu in pripravljenost, da skupaj z Natom pomaga pri varovanju našega neba. Pozdravil je tudi jasno hrvaško podporo Ukrajini in prizadevanja za sprejem ukrajinskih beguncev,” je Plenković sporočil prek Twitterja.

Plenković je na novinarski konferenci po seji predsedstva HDZ z mediji delil tudi več informacij o padlem letalniku. Potrdil je izjave obrambnega ministra Maria Banožića. “Na tem letalniku je bil eksploziv, neke vrste bomba. Odkrili bomo, katera točno,” je dejal Plenković. “Dobro je, da se ni zgodilo nič hujšega, da ni bilo žrtev,” je dodal.

Nadaljnja preiskava bo pokazala, kdo je poslal letalnik proti Hrvaški in kako. “Ali gre za napako, sabotažo ali namerno dejanje? To so vprašanja, na katera nimamo odgovorov, iščemo pa jih skupaj s partnerji in zavezniki, z drugimi državami, ki jih je preletel ta letalnik in na koncu končal v Zagrebu na Jarunski ulici” je povedal Plenković.

STA