Za podrazličico omikrona BA.2 so ugotovili, da se širi hitreje kot sam omikron, nova raziskava pa je nakazala tudi, da lahko povzroča hujši potek bolezni. Glede resnosti potekov bolezni se bliža starejšim različicam novega koronavirusa, tudi delti. Problem je tudi, da bi se naj v veliki meri izognila imunosti, ki jo ustvarijo do zdaj dostopna cepiva in bila odporna na zdravljenja, ki se trenutno uporabljajo proti omikronu.

Ni še veliko podatkov

Ta različica virusa bi lahko bila hujša kot BA.1, lahko da se prenaša hitreje in povzroča hujše bolezni,” je za CNN povedal dr. Daniel Rhoads, vodja oddelka za mikrobiologijo na kliniki Cleveland v Ohiu.

BA.2 je že zelo mutiran v primerjavi z originalnim virusom covid-19, ki je se je pred dvema letoma pojavil na Kitajskem. Po genetiki se že zelo razlikuje tudi od osnovnega seva omikrona. Zato se v veliki meri razlikuje od vseh različic, ki jih poznamo, kar pomeni, da o njem ne vemo veliko.

Kei Sato, raziskovalec na univerzi v Tokiu, ki je izvedel študijo, trdi, da te ugotovitve dokazujejo, da nove podrazličice ne bi smeli obravnavati kot vrsto omikrona in da ga je treba bolj natančno spremljati. Pri tem bi morali najprej delati na odkrivanju bolj natančne metode za njegovo odkrivanje.

“Zdi se, da se soočamo z novo grško črko”

Zdi se, da se soočamo z novo grško črko,” je po poročanju CNN-a povedala Deborah Fuller, virologinja na medicinski fakulteti Univerze v Washingtonu, ko je pregledala novo raziskavo. Pri tem je sicer dodala, da ne smemo pozabiti, da se naš imunski sistem razvija. Ko je bil covid-19 za človeško telo nekaj čisto novega, so bile namreč posledice večje. Sedaj smo že v daljši tekmi z virusom, zato je možno, da je naša imuniteta že korak pred naslednji različicami.

Kljub temu ni prepričana, da smo že tako daleč, zato je po njenem mnenju še prehitro za sproščanje ukrepov. “Ni še čas za prenehanje nošenja mask. To bo vse skupaj samo podaljšalo. Gremo raje na cilj,” je še povedala. 

Mešani podatki o resnosti podrazličice

Do zdaj odkriti podatki kažejo, da je BA.2 od 30 do 50 % bolj nalezljiv kot originalen omikron. Odkrili so ga v vsaj 74 državah, prevladuje pa v Bangladešu, na Kitajskem, na Danskem, v Indiji, Črni gori, Nepalu, Pakistanu …

Toda do zdaj zbrani podatki si nasprotujejo. Tam, kjer je ta različica pogosto zaznana, ampak ne prevladuje (na primer v Veliki Britaniji), hospitalizacije še naprej padajo. Na Danskem, kjer ta različica prevladuje, pa ponovno naraščajo hospitalizacije in smrti.