Ukrajinske sile so osvobodile celotno kijevsko regijo, je v soboto zvečer sporočila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar. Predsednik Volodimir Zelenski pa je ponoči posvaril, da je cilj Rusije zdaj zavzeti vzhodne in južne regije Ukrajine. Medtem prihajajo na dan razsežnosti ruskih grozodejstev, med drugim v Buči.

Veliki uspehi ukrajinskih sil na območju prestolnice

Celotna regija Kijev je osvobojena izpod ruskih zavojevalcev,” je v soboto zvečer zatrdila Maljarjeva. Britanski BBC ob tem poudarja, da so veliki uspehi ukrajinskih sil na širšem območju prestolnice v zadnjih dneh in tednih neizpodbitni ter da se ruske sile s tega območja očitno umikajo, a da trditev o osvoboditvi regije v celoti zaenkrat ni mogoče neodvisno potrditi.

Ukrajina poroča, da se ruske sile iz tega območja umikajo zaradi vojaških neuspehov. 

Med ključnimi osvobojenimi kraji so Irpin severozahodno od prestolnice, kjer naj bi bilo od ruskega zavzetja konec februarja ubitih najmanj 200 civilistov, strateško ključno letališče Hostomel, prav tako blizu Kijeva, za katerega so potekali siloviti spopadi – med drugim je bilo tam uničeno največje letalo na svetu An-225, znano kot mrija ali sanje -, in pa kraj Buča.

Dostop do slednjega je bil skoraj mesec dni povsem onemogočen, ukrajinske enote so tja prodrle šele v zadnjem dnevu, dveh. Po navedbah župana Buče naj bi tam v množičnem grobišču pokopali skoraj 300 ljudi, saj so bile ulice prekrite s trupli. Francoska tiskovna agencija AFP je v soboto poročala o najmanj 20 odkritih truplih na eni sami ulici. Novinar BBC iz mesta poroča o grozljivih prizorih.

Zelenski se je pohvalil z obrambo Mariupolja

Predsednik Zelenski je medtem v novem video nagovoru ponoči posvaril, da želi Rusija zdaj zavzeti ne le Donbas na vzhodu Ukrajine, ampak tudi jug države. “In kaj je naš cilj? Zaščiti sebe, našo svobodo, našo deželo in naše ljudi,” je dodal.

Ukrajinske sile je obenem posebej pohvalil za njihovo obrambo obleganega Mariupolja, ki ga je rusko bombardiranje v minulih tednih v veliki meri zravnalo s tlemi. Kot je ocenil, je silovit ukrajinski odpor v tem in drugih strateško pomembnih ukrajinskih mestih vodstvu v Kijevu dal “dragocen čas” in pomagal oslabiti ruske vojaške zmogljivosti.

Britansko obrambno ministrstvo je sicer zjutraj po poročanju BBC sporočilo, da je Rusija v minulem tednu občutno okrepila zračne napade na jugovzhodu države, a dodalo, da se Ukrajina tudi v zraku Rusom močno upira in jim s tem otežuje, da bi zavzeli območje na kopnem.

Tuji mediji danes zjutraj med drugim poročajo o močnih eksplozijah v strateško ključnem pristaniškem mestu Odesa ob Črnem morju. Prebivalci poročajo, da so se zjutraj zbudili ob zvoku eksplozij in tresenju oken. Ker se v nebo širi črni dim, ugibajo, da je bilo najverjetneje bombardirano skladišče nafte v pristanišču. Pristojni jih medtem opozarjajo, da naj ne zapuščajo zavetišč.

Napredek pri pogajanju

Kljub informacijam s terena pa je glavni ukrajinski pogajalec David Arahamija v soboto ocenil, da so zadnji, petkovi pogovori z rusko delegacijo prinesli občuten napredek, spričo katerega bi se lahko po njegovem zdaj že osebno sestala Zelenski in ruski predsednik Vladimir Putin.

Med drugim je razkril, da je Rusija pristala na zahteve Ukrajine glede vseh vprašanj z izjemo polotoka Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Ruska stran tega zaenkrat ni komentirala, je pa njen glavni pogajalec Vladimir Medinski po petkovih pogajanjih preko video povezave poudaril, da se njihova stališča glede Krima in Donbasa niso spremenila. Rusija zahteva, da Ukrajina prizna Krim kot ruski in da prizna neodvisnost Donbasa, poroča STA.