Po umikanju ruskih sil iz območja Kijeva in premikanju na jug, po poročanju Ukrajine za seboj puščajo grozljive prizore. Po Twitterju so zaokrožile predvsem slike in videoposnetki iz Buče, mesta v ukrajinski regiji Kijev, ki je zravnana s tlemi, po tleh pa ležijo trupla civilistov z zvezanimi rokami.

Prebivalec Ukrajine je na Twitter zapisal: “Včerajšnji dan je bil dober – Rusija je bila pregnana iz Kijeva. Danes je slab dan: videli smo, kaj je za sabo pustila.

Trupla civilistov imajo na hrbtu zvezane roke

Ukrajinske sile so osvobodile celotno kijevsko regijo, je v soboto zvečer sporočila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar. Sedaj se tisti, ki so ostali na območju Kijeva, soočajo s tem, kaj so Rusi za seboj pustili. Ukrajina trdi, da bi naj Rusi ubili na stotine civilistov.

Foto: Twitter

Svetovalec ukrajinskega zunanjega ministra Antona Geraščenko je na Twitterju objavil posnetek uničene Buče. Ob tem je zapisal, da je bilo mesto še pred mesecem dni lepo, moderno predmestje Kijeva. “Danes so njeni hlevi bombardirani in požgani, hiše izropane do zadnjega ali izravnane s tlemi, mlade družine pobite, moški pogrešani in ženske posiljene,” je dodal.

Župan mesta Anatolij Fedoruk je medtem za AFP povedal, da je mesto množično grobišče, do zdaj bi naj pokopali 280 ljudi. “Vsi ti ljudje so bili ubiti, ustreljeni v zatilje,” je ob tem povedal. Njihovo nedolžnost bi naj kazalo tudi dejstvo, da so imeli na truplih narisane bele črte, saj so tako želeli Rusom pokazati, da so neoboroženi.

Vse več je dokazov, da je v Ukrajini res prišlo do vojnih zločinov. Nazorne slike in priče poročajo tudi o zažganih truplih žensk ob cesti, za katere predvidevajo, da so jih ruski vojaki posilili, ubili in poskusili zažgati.

Ukrajinci ob posnetkih žalujejo in obtožujejo Rusijo, da gre za iztrebljanje celotnega naroda samo zaradi sovraštva do njih.