V bližini Kijeva je strmoglavilo ukrajinsko vojaško transportno letalo Antonov An-26. Na letalu naj bi bilo 14 ljudi, od tega jih je po zadnjih informacijah v nesreči umrlo najmanj pet, je danes sporočila ukrajinska državna agencija za civilno zaščito.

Zgodilo se je v času ruskega napada na letališče

Vojaško letalo naj bi strmoglavilo približno 20 kilometrov južno od Kijeva. Vzrok za nesrečo še ni znan, prav tako pa oblasti še vedno ugotavljajo, koliko ljudi je dejansko umrlo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nesreča se je zgodila v času ruskega napada na letališče Hostomel ter domnevnih napadov na vladne objekte v ukrajinski prestolnici, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija in Kitajska za zaostrovanje konflikta krivita Ukrajino in Zahod

Rusija in Kitajska za zaostrovanje konflikta v Ukrajini medtem krivita zahodne države in Kijev, je sporočilo zunanje ministrstvo v Moskvi. Komentarje sta po pogovorih podala ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov kitajski kolega Wang Yi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ministra sta izrazila skupno prepričanje, da je razlog za sedanjo krizo zavračanje Kijeva, ki ga spodbujajo ZDA in njihove zaveznice, da bi izvedel sveženj ukrepov iz Minska, ki ga je odobril Varnostni svet ZN,” je še sporočilo ministrstvo.

Po poročanju kitajske državne televizije CCTV je Wang dejal, da Kitajska sicer vedno spoštuje suverenost in ozemeljsko celovitost vseh držav, da pa ima ukrajinski konflikt zapletene in posebne zgodovinske vidike in da Peking razume “legitimno zaskrbljenost Rusije glede varnostnih vprašanj“.

Ukrajina se Sloveniji zahvaljuje za podporo in pomoč

Ukrajina se pa Sloveniji kot prijateljski državi zahvaljuje za podporo in pomoč, je danes pred ukrajinskim veleposlaništvom dejala namestnica vodje ukrajinskega diplomatskega predstavništva v Sloveniji Natalija Markevič. Ob tem je poudarila potrebo po “enotnem in ostrem odzivu sveta proti ruski agresiji“.


Ukrajinska predstavnica se je zahvalila Sloveniji in Slovencem za izkazano prijateljsko držo in podporo, še posebej pa je izpostavila predsednika Boruta Pahorja in premierja Janeza Janšo, “ki sta v svojih izjavah podala jasno sporočilo, da Slovenija podpira Ukrajino“.

“Ne gre za vojno med Ukrajino in Rusijo”

Ne gre za vojno med Ukrajino in Rusijo, temveč za rusko agresijo. Samo z enotnim odzivom lahko ustavimo agresorja, ki se ne bo zadržal zgolj pri Ukrajini. Potrebujemo hiter odziv celotnega sveta, vključno z najostrejšimi sankcijami. Rusijo je treba izolirati na vse možne načine,” je dodala.

Glede domnev, da želi Putin vzpostaviti novo Sovjetsko zvezo, je ukrajinska predstavnica dejala, da je ruski predsednik “v nedavnih izjavah poudaril, da v njegovi verziji zgodovine Ukrajina nima pravice obstoja“.

Ne gre za vprašanje nove Sovjetske zveze. Gre za to, da si Rusija ne more preprosto vzeti pravice nadzora nad ozemljem Ukrajine, in da v 21. stoletju določena država ne bi smela posegati v suverenost in samostojnost druge neodvisne države“.

Markevičeva je menila, da bi bilo sedaj o diplomatskih rešitvah po mirni poti mogoče govoriti šele v primeru prekinitve ognja s strani Rusije, umika ruske vojske in prenehanja kibernetskih napadov.

Naše sporočilo pred vrhom EU, ki je napovedan za drevi, je precej jasno – od evropskih voditeljev pričakujemo popolno osamitev Rusije na vse mogoče načine. Sedaj ni več časa za mehke ukrepe in sankcije,” je še povedala.