Satelitske fotografije in posnetki, ki jih je v ponedeljek objavila ameriška družba za vesoljsko tehnologijo Maxar Technologies, izpodbijajo trditve ruskih predstavnikov, da so se trupla civilistov v Buči tam pojavila šele po umiku ruskih sil iz opustošenega ukrajinskega mesta.

Veliko trupel je bilo na ulicah že tri tedne prej

Satelitski posnetki ulic v mestu Buča iz sredine marca domnevno prikazujejo več trupel civilistov, ki ležijo mrtvi na cesti ali tik ob njej, točno na kraju, kjer so po umiku ruskih enot v zadnjih dneh našli več trupel, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Maxarjevi satelitski posnetki visoke ločljivosti nad Bučo severozahodno od Kijeva potrjujejo nedavne objave na družbenih omrežjih, ki prikazujejo trupla, ki so več tednov ležala na ulicah,” je v ponedeljek dejal Stephen Wood, tiskovni predstavnik družbe Maxar Technologies.

Poboje civilistov v Buči, o katerih poročajo lokalne oblasti in novinarji na terenu, so v Kijevu označili za genocid in vojne zločine. Iz sveta se v teh dneh vrstijo obsodbe in pozivi k preiskavi dogodkov, pregonu odgovornih in ostrejšim sankcijam proti Rusiji.

Ameriški časnik New York Times je objavil analizo posnetkov Jablonske ulice v Buči. Po primerjavi z videoposnetki s 1. in 2. aprila, na katerih so bila ob ulici vidna trupla, naj bi ugotovili, da je bilo trupel veliko že vsaj tri tedne prej, ko so mesto nadzorovale ruske sile.

Rusija trdi, da trupel še ni bilo, ko so se 30. marca umaknili

Rusko obrambno ministrstvo je medtem zanikalo odgovornost in zatrdilo, da so se vse njihove enote “popolnoma umaknile iz Buče že 30. marca“, Kremelj pa je videoposnetke iz mesta zavrnil kot “ponaredke“, ki naj bi jih priredili v Ukrajini.

To trditev so v ponedeljek ponovili tudi v Združenih narodih, kjer je ruski odposlanec Vasilij Nebenzija na tiskovni konferenci dejal, da trupel na posnetkih iz Buče še ni bilo, ko so ruske enote zapustile mesto. Zatrdil je, da je posnetke “pripravil ukrajinski stroj za informacijsko vojno“.

Toda Maxarjevi satelitski posnetki z dne 19. in 21. marca kažejo, da je v tistem času na ulicah v Buči ležalo več trupel. Po analizi časopisa New York Times pa je s posnetkov razvidno, da so se med 9. in 11. marcem na ulici pojavili temni predmeti, podobne velikosti kot človeška telesa.

Številna trupla, prikazana na satelitskih posnetkih, so bila na tleh v enakem položaju kot na videoposnetkih z iste ulice, ki jih je posnel ukrajinski član lokalnega mestnega sveta, in na fotografijah, ki so jih objavile mednarodne tiskovne agencije.

Rusija naj bi pripravljala obsežne napade na vzhodu Ukrajine

Ruska vojska se pripravlja na obsežno ofenzivo na vzhodu Ukrajine, je v ponedeljek na Telegramu zapisal guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj, ki je pozval k množični evakuaciji. Ukrajinsko obrambno ministrstvo pričakuje tudi nove napade na oblegano mesto Harkov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vidimo, da oprema in gorivo prihajata iz različnih smeri, prihajajo tudi vojaki,” je v videoposnetku po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal Hajdaj. Prebivalce je pozval, naj čim prej zapustijo regijo Lugansk, in dodal, da je bilo v ponedeljek evakuiranih 1000 ljudi.

Visoki predstavnik Pentagona, ki je želel ostati neimenovan, je po navedbah AFP in britanskega BBC dejal, da je ruska vojska iz okolice Kijeva umaknila dve tretjini svojih enot, ki so jih domnevno večinoma poslali nazaj proti Belorusiji.

Dodal je, da bodo umikajoče se ruske enote verjetno obnovile zaloge, oskrbele ranjence in se morda okrepile z dodatnim vojaškim osebjem in opremo, preden jih bodo poslali nazaj v Ukrajino, kjer bodo nadaljevale z bojem drugod po državi.

Vse svoje napore naj bi usmerile na vzhod

Ruske sile so se tako po zastali ofenzivi v veliki meri oddaljile od ukrajinske prestolnice Kijev, dodaja BBC. Znak preusmerjanja pozornosti Rusije proti vzhodu naj bi bil tudi premik več ruskih enot od južnega mesta Mariupolj na sever proti Donecku, delu za Rusijo ključne regije Donbas.

Ruska vojska naj bi pripravljala ofenzivo na mesto Slovjansk, da bi prodrla proti vzhodu Ukrajine in se povezala z drugimi silami v regiji Donbas. Po navedbah BBC naj bi ruske sile zapustile tudi območja na severu države okrog Černigiva in Sumija ter vse svoje napore usmerile na vzhod.

Sovražnik trenutno prerazporeja svoje sile, da bi nadaljeval ofenzivo na vzhodu ter v okolici Mariupolja in Harkova,” je v ponedeljek po navedbah AFP dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, Oleksij Arestovič. “Poskušali bodo obkoliti naše enote in do konca zavzeti Mariupolj, ki je po večtedenskem obleganju v veliki meri uničen,” je dodal.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo pričakuje tudi več ruskih napadov na oblegano mesto Harkov, je za časnik Ukrajinska pravda povedal tiskovni predstavnik ministrstva.

Medtem so iz mesta Mikolajiv na jugu Ukrajine ponoči poročali o novih napadih in žrtvah. V tamkajšnjih ruskih napadih je bilo ubitih najmanj 11 ljudi, 62 pa ranjenih, je na družbenem omrežju Telegram pozno v ponedeljek zapisal guverner regije Vitalij Kim.

STA