Ukrajina je danes sporočila, da so ruske sile po “ostrem” boju prvi dan invazije prevzele nadzor nad območjem jedrske elektrarne Černobil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po popolnoma nesmiselnem napadu Rusov v tej smeri je nemogoče reči, da je jedrska elektrarna v Černobilu varna. To je danes ena najresnejših groženj Evropi,” je dejal predstavnik ukrajinske predsedniške administracije Mihailo Podoljak.

Spopad za nadzor nad letalskim oporiščem Hostomel

Ruska vojska je sporočila, da je bilo med današnjo obsežno vojaško operacijo v Ukrajini uničenih 74 vojaških objektov ukrajinske vojske, vključno z 11 letališči, poročajo tuje tiskovne agencije. Sestrelili so tudi vsaj en ukrajinski vojaški helikopter in štiri brezpilotna letala, ob tem pa uničili še tri poveljniške točke, bazo ukrajinske mornarice in 18 radarskih postaj za raketne sisteme S-300 in Buk-M1.

Ruske in ukrajinske sile so se danes spopadle za nadzor nad letalskim oporiščem Hostomel na severozahodnem obrobju Kijeva, medtem ko je več deset ruskih bojnih helikopterjev priletelo iz Belorusije proti prestolnici.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je kasneje priznal, da so ruske sile zavzele letališče Hostomel, ki se nahaja približno 40 kilometrov od središča ukrajinske prestolnice Kijev. Obljubil je, da bodo ukrajinske sile letališče znova zavzele, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske enote so pred kratkim prevzele nadzor nad letališčem, vendar je ukrajinski predsednik Zelenski prisegel, da jih bodo obkolili in zatrli. “Sovražne sile so bile blokirane, naši vojaki pa so že prejeli ukaz, naj jih uničijo,” je Zelenski dejal v video nagovoru, poroča AFP.

Umrlo 13 civilistov, med njimi dva otroka

Ukrajinska mejna straža je sicer že pred spopadi na območju letališča Hostomel potrdila, da so ruske kopenske sile s tanki prečkale belorusko-ukrajinsko mejo in se usmerile proti jugu, proti ukrajinski prestolnici Kijev.

Ruske sile so na današnji prvi dan obsežne vojaške operacije napad izvedle tudi iz okupiranega polotoka Krim, od koder so ruske oklepne enote hitro prodrle proti mestu Herson na jugu Ukrajine. Tamkajšnje lokalne oblasti so sporočile, da je bilo doslej v spopadih ubitih 13 civilistov, med njimi dva otroka, umrlo pa je tudi devet ukrajinskih vojakov.

Začenja se policijska ura

Prebivalci ukrajinske prestolnice so se morali po navodilih oblasti zaradi ruske invazije na Ukrajino zateči v zaklonišča. Župan Kijeva Vitalij Kličko je danes napovedal tudi uvedbo policijske ure, z namenom zagotavljanja večje varnosti prebivalcev.

“Policijska ura bo trajala od 22. ure do 7. ure zjutraj,” je v izjavi povedal župan. Dodal je, da javni prevoz v tem času ne bo deloval, vendar bodo postaje podzemne železnice ves čas odprte, da bodo v primeru morebitnih bombnih napadov lahko služile kot zatočišče.

Rusija do zdaj izvedla vsaj 30 napadov

Ukrajinske sile trdijo, da je Rusija z več smeri z letali, topništvom in manevrirnimi izstrelki napadla “civilno in vojaško infrastrukturo”. Rusija je do 11. ure po srednjeevropskem času izvedla 30 napadov, so sporočili iz generalštaba in povzeli zapleteno sliko ruske invazije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja ukrajinske humanitarne organizacije Proliska Jevgenij Kaplin je dejal, da se napadi in spopadi odvijajo vzdolž celotne frontne črte, ki ločuje ukrajinske sile od enklav v rokah proruskih separatistov. “Povsod potekajo spopadi, informacij o žrtvah pa še ne moremo dobiti, saj je to območje povsem odrezano od vseh komunikacij,” je dodal.

Moskva trdi, da želi z vojaškim posredovanjem le oslabiti ukrajinsko vojsko in da ni ciljala na mesta ali civiliste. Kremelj ob tem ni odgovoril na vprašanje, kako daleč v Ukrajino nameravajo napredovati, še dodaja dpa.

Obljubila tudi oster odziv na evropske sankcije

Rusija je danes obljubila “oster” odgovor na evropske sankcije in dejala, da te “ne bodo preprečile” pomoči Moskve proruskim separatistom v vojni proti Ukrajini. Zahod se danes namreč zaradi ruske invazije na Ukrajino pripravlja na uvedbo obsežnih gospodarskih sankcij proti Rusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V skladu z načelom vzajemnosti, ki je temelj mednarodnega prava, bomo v primeru uvedbe sankcij proti Rusiji s strani EU sprejeli stroge povračilne ukrepe,” je v izjavi sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Dodali so, da sovražni ukrepi EU proti Rusiji ne morejo preprečiti progresivnega razvoja povezav med Moskvo in proruskimi separatisti v Ukrajini, ki jim bo Moskva še naprej zagotavljala pomoč, še poroča AFP.

Voditelji EU so sicer že nekaj časa obljubljali, da bo Rusija v primeru vdora v Ukrajino utrpela “hude posledice”, ki bodo usmerjene predvsem proti njenemu dostopu do evropskih in ameriških trgov. Načrtovani ukrepi med drugim vključujejo tudi omejitve potovanj v EU z diplomatskimi in službenimi potnimi listi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

EU je po poročanju AFP že uvedla določene omejitve finančnih zmogljivosti Rusije, njene vlade in centralne banke, Berlin pa je ta teden ustavil začetek obratovanja novega strateškega plinovoda Severni tok 2, ki povezuje Rusijo in Nemčijo, poroča STA.