Kitajski varnostniki so med prenosom odprtja iger v petek obkolili nizozemskega novinarja, ki ni vedel, kaj se dogaja in ga na silo odvlekli. Med tem so z roko prekrili kamero. Vidno je bila zmedena tudi novinarka iz nizozemskega TV studia, prenos pa je bil prekinjen. Šlo je za novinarja nizozemske televizije NOS Sjoerda den Daasa, poroča portal Siol.

Kot poročajo agencije so prireditelji iger povedali, da je varnostna služba s svojim početjem pretiravala in da gre za enkraten primer, ki se ne bo ponovil.

Preden je bil prekinjen, mu je uspelo povedati, da ga vlečejo stran in da so jim to storili že na drugi lokaciji. “Žal se bomo morali znova javiti pozneje,” se je še uspelo slišati, preden je bil odvlečen stran. Novinarju so kasneje dovolili, da se je vrnil pred kamere in dokončal prenos.

Glavni urednik Nosa Marcel Gelauff je v pogovoru za časnik Algemeen Dagblad ocenil, da slike na boleč način kažejo, kako je s svobodo medijev na Kitajskem.

Mislim, da gre za nesrečne okoliščine in da je nekdo pretiraval. S pomočjo drugih sodelavcev se je zadeva umirila in den Daas je lahko opravil svoje delo pred kamero,” je medtem pokomentiral tiskovni predstavnik Mednarodnega olimpijskega komiteja Mark Adams in dodal, da Mok zaradi dogodka ne vidi nevarnosti za delo novinarjev v Pekingu med olimpijskimi igrami.

Organizacija Novinarji brez meja je svobodo tiska na Kitajskem med 180 ocenjenimi državami postavila na 177. mesto.