Rusija od Finske zahteva, da ji vrne pošiljke dragocenih umetniških del, ki so jih v skladu z zahodnimi sankcijami prejšnji teden zasegli finski cariniki. Zunanje ministrstvo v Moskvi je danes na zagovor poklicalo finskega veleposlanika v Rusiji Anttija Helantero, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do nadaljnjega bodo shranjena v skladišču

Poudarili smo, da tega, kar se dogaja, ne moremo imenovati drugače kot zakonita brezpravnost,” je rusko ministrstvo zapisalo v izjavi in dodalo, da od finskih oblasti pričakuje nujno odločitev glede vrnitve muzejskih dragocenosti v Rusijo.

Finska carina je prejšnji konec tedna zasegla tri pošiljke dragocenih umetnin, namenjene v Rusijo, za katere so sumili, da kršijo sankcije EU.

Slike, kipi in starine so bile iz ruskih galerij izposojene v muzeje v Italiji in na Japonskem. Nekatere umetnine so prišle iz muzeja Ermitaž v Sankt Peterburgu, je sporočila finska carina.

Umetniška dela bodo še naprej shranjena v skladišču, dokler se razmere ne razjasnijo ali sankcije proti Rusiji ne bodo odpravljene, so še po poročanju STA sporočili iz carine.