Prvi sveženj ukrepov je EU sprejela v sredo. Nov sveženj naj bi med drugim vključeval prepoved dostopa ruskih bank do evropskih finančnih trgov.

Sveženj sankcij

Von der Leynova bo na današnjem izrednem zasedanju voditeljev članic EU predstavila nov sveženj sankcij proti Rusiji, članice pa ga bodo nato hitro sprejele.

Predsednika sta v izjavi za javnost še enkrat obsodila “rusko agresijo proti Ukrajini”. Rusija s tem krši mednarodno pravo ter spodkopava evropsko in mednarodno varnost in stabilnost, sta zapisala.

Rusijo pozivava, naj takoj ustavi nasilje, umakne svojo vojsko iz Ukrajine ter v celoti spoštuje ukrajinsko ozemeljsko celovitost, suverenost in neodvisnost.

Ukrajincem bi nudili humanitarno pomoč

Izrazila sta tudi obžalovanje ob trpljenju ljudi ter izrazila pripravljenost EU in njenih članic na humanitarno pomoč Ukrajincem.

Dodala sta, da unija odgovor usklajuje s svojimi mednarodnimi partnerji, vključno z zvezo Nato in skupino G7.

EU je sicer v sredo sprejela prvi sveženj sankcij proti Rusiji zaradi priznanja neodvisnosti separatistov v Lugansku in Donecku na vzhodu Ukrajine ter napotitve vojaških sil na to območje. Ta prvi sveženj vključuje sankcije proti osebam ter podjetjem in bankam ter omejitev trgovine z omenjenima območjema in dostopa ruske vlade in centralne banke do evropskih finančnih trgov.

V novem svežnju naj bi torej dostop do evropskih finančnih trgov omejili še drugim ruskim bankam.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je ob obsodbi nesprejemljivega ravnanja Rusije danes opozoril, da ta s svojimi potezami tvega “osamitev brez primere” in da bo novi sveženj sankcij ostrejši od katerih koli sankcij doslej.

STA