Obrambni ministri Nata bodo na današnjem izrednem zasedanju v Bruslju govorili o ruski invaziji na Ukrajino, ki so ji mnoge članice zavezništva po agresiji priskočile na pomoč z orožjem in opremo. Ukrajinska in ruska stran bosta medtem že tretji dan nadaljevali pogovore, ki potekajo v obliki videokonference.

Pogajanja naj bi bila konstruktivna

Ukrajinsko-ruski pogovori so sicer zelo težavni in polni protislovij, a svetovalec ukrajinskega predsednika Igor Žovkva je v torek zvečer dejal, da so postali bolj konstruktivni. Izrazil je previden optimizem a dodal, da lahko preboj dosežeta le predsednika obeh držav.

Ministri Nata bodo na dopoldanskem srečanju v Bruslju govorili o odzivih na rusko invazijo na Ukrajino. V luči spreminjajočih se varnostnih razmer v Evropi bodo govorili tudi o prilaganju zavezniške odvračalne in obrambne drže na nove okoliščine.

Ministri Nata bodo na dopoldanskem srečanju v Bruslju govorili o odzivih na rusko invazijo na Ukrajino.

Srečanje bo potekalo v razširjenem formatu s Finsko in Švedsko, ki nista članici Nata, vendar z zavezništvom tesno sodelujeta, ter Evropsko unijo, Gruzijo in Ukrajino. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov bo na srečanju sodeloval prek video povezave.

Kaki bodo ukrepi za krepitev varnosti?

V drugem delu zasedanja bodo ministri 30 držav članic zavezništva razpravljali o konkretnih ukrepih za dolgoročno krepitev varnosti na vseh operativnih področjih Nata. Na kopnem bi to lahko med drugim vključevalo bistveno več sil na vzhodnem krilu zavezništva.

Ministri bodo govorili o prilaganju odvračalne in obrambne drže, pri čemer bo poudarek na srednje- in dolgoročni drži ter odzivanju na spremenjene razmere, tudi v luči vse bolj agresivne drže Rusije.

Ministri naj bi na zasedanju, ki se ga bo udeležil tudi minister za obrambo Matej Tonin, vojaške oblasti članic zadolžili za pripravo konkretnih predlogov glede dolgoročne zavezniške drže do junijskega vrha zavezništva v Madridu.

STA