Ameriško farmacevtsko podjetje Merck je danes sporočilo, da je pri Ameriški upravi za hrano in zdravila (FDA) vložilo prošnjo za izredno odobritev zdravila molnupiravir proti covidu-19 v obliki tablet.

Fotografija je simbolična.

Merck je skupaj s podjetjem Ridgeback Biotherapeutics vložil prošnjo za odobritev tablete molnupiravir, zdravila, za katerega je v začetku tega meseca sporočil, da pri visoko rizičnih bolnikih zmanjša možnost hospitalizacije in smrti za 50 odstotkov.

Merck je zaprosil za izredno odobritev zdravila za zdravljenje blagega do zmernega poteka covida-19 pri odraslih, ki jim grozi poslabšanje bolezni ali hospitalizacija.

Zdravilo pokazalo dobre rezultate

Iz podjetja so tudi sporočili, da aktivno sodelujejo z regulatornimi agencijami po vsem svetu, da bi v prihodnjih mesecih oddali vloge za nujno uporabo zdravila ali dovoljenje za promet.

V EU je izmed zdravil za uporabo pri covidu-19 že odobren remdesivir, se pa uporabljajo tudi nekatera druga, kot sta deksametazon in zdravila s protitelesi.

Zdravilo je v kliničnih študijah pokazalo dobre rezultate, so v začetku meseca sporočili iz podjetij Merck in Ridgeback Biotherapeutics. Glede na začasne rezultate študije je bilo v roku 29 dni po okužbi hospitaliziranih 7,3 odstotka bolnikov, ki so prejeli molnupiravir, mrtvih ni bilo. V skupini, v kateri so prejeli placebo, je bilo hospitaliziranih ali je umrlo 14,1 odstotka bolnikov, poročajo tuje tiskovne agencije.

V tretjo fazo klinične študije so vključili 775 ljudi, ki so jim potrdili blažjo ali zmerno obliko covida-19.