Ameriški predsednik Joe Biden je danes v Varšavi potrdil, da je 5. člen severnoatlantske pogodbe, ki določa, da je napad na eno državo članico napad na vse, “sveta zaveza” za ZDA. Pri tem je v luči ukrajinske krize poudaril tudi pomen enotnosti med članicami Nata. Med obiskom beguncev je predsednika Rusije Vladimirja Putina označil za klavca.

Menimo, da je 5. člen sveta zaveza in na to se lahko zanesete,” je na srečanju s poljskim kolegom Andrzejem Dudo dejal Biden in opozoril tudi na pomen enotnosti znotraj zveze Nato. “V Natu ne sme biti nobene delitve in nobenega razkola. Vse, kar počnemo, počnemo skupaj,” je dodal po poročanju poljske tiskovne agencije PAP.

Prepričan, da Putin ni dosegel zastavljenih ciljev

Prav tako je izrazil prepričanje, da ruski predsednik Vladimir Putin v invaziji ni dosegel zastavljenih ciljev. “Putin je upal, da bo razdelil Nato in vzhodni del zavezništva, ga ločil od zahoda. Igral je na delitve, vendar mu to ni uspelo,” je poudaril.

V svojem govoru se je zahvalil Poljski za sprejem ukrajinskih beguncev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Zavedamo se, da Poljska prevzema veliko odgovornost, ki po mojem mnenju ne bi smela zadevati le nje. Za to bi moral biti odgovoren ves svet, celoten Nato,” je dejal in ponovno izrazil pripravljenost ZDA na sprejem 100.000 beguncev iz Ukrajine.

Na Putinov račun že izrekel nekaj sočnih besed

Kasneje je Biden, ki je že od petka na obisku na Poljskem, obiskal begunski center na stadionu v Varšavi, kjer je govoril tako z begunci kot prostovoljci. Po obisku je ob odgovoru na vprašanje novinarjev ruskega predsednika Putina označil za “klavca“.

Prejšnji teden je Biden Putina prvič označil za “vojnega zločinca“, nato pa ga je označil za “morilskega diktatorja, čistega razbojnika, ki vodi nemoralno vojno proti ljudstvu Ukrajine“. Rusko invazijo na Ukrajino je označil tudi za “nečloveško“.

Na vprašanja kaj meni o spremembi ruske strategije je Biden podvomil, da namerava Rusija svoje vojne cilje v Ukrajini osredotočiti le na nadzor vzhodne regije Donbas, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Število ljudi, ki sicer iz Ukrajine bežijo na Poljsko, se je v zadnjih dneh začelo zmanjševati. Samo v petek je mejo prečkalo okoli 30.500 ljudi, kar pa znaša 6,4 odstotke manj v primerjavi s prejšnjim dnem. Po podatkih poljske mejne straže je od začetka vojne na Poljsko prišlo skoraj 2,27 milijona beguncev, v Ukrajino pa se je vrnilo 322.000 ljudi, poroča STA.