V Avstriji bodo 5. marca odpravili skoraj vse ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom, so danes sklenili na srečanju avstrijske vlade z glavarji posameznih avstrijskih zveznih dežel in krizne skupine za usklajevanje ukrepov (Gecko).

Odprava PCT

Poleg odprave pogoja PCT (preboleli ali cepljenih proti covidu-19 ter negativni test na okužbo z novim koronavirusom) z izjemo v domovih za starejše in bolnišnicah bodo v Avstriji tudi odpravili določeno uro, do kdaj se morajo zapreti gostinski lokali. V določenih primerih bo ponekod še naprej obvezna ali priporočena uporaba zaščitne maske vrste FFP2, na spletni strani poroča avstrijski dnevnik Kronen Zeitung.

Nekaj izjem ostaja

V avstrijskih domovih za starejše in bolnišnicah bo pogoj PCT veljal tako za zaposlene kot obiskovalce. Zaščitne maske tipa FFP2 bodo veljale za območja z visokim tveganjem za okužbo z novim koronvirusom, kot so domovi za starejše, bolnišnice, javni potniški promet, prodajalne z osnovnimi življenjskimi potrebščinami ter lekarne, banke in pošte. Za vsa ostala zaprta območja bo v veljavi priporočilo za zaščito masko tipa FFP2.

Pogoj PCT bo v veljavi tudi za vstop v Avstrijo, izjema so območja z različicami novega koronavirusa.

STA