Dvig temperature kot posledica podnebnih sprememb za številna mesta napoveduje »mokro« prihodnost. New York se bo tako proti napovedanim poplavam branil z  gradnjo posebnega protipoplavnega zidu.

Film 2012 je morda res distopična fikcija, pa vendar skriva vsaj zrno resnice. Projekcije prihodnjih desetletij zaradi sprememb, ki so posledica podnebnih sprememb, številnim mestom napovedujejo srhljivo prihodnost, nekatera pa svarijo pred popolnim izbrisom, za katerega bo kriv dvig morske gladine in nato … potopitev. New York, eno najbolj naseljenih mest Združenih držav Amerike, ki bo tudi najbolj na udaru, se zato že sedaj pripravlja na svojo napovedano usodo ter se ji skuša izogniti.

Glede na trenutno dostopne podatke ter prihodnje projekcije se ocenjujejo, da se bo gladina ob 836 kilometrov dolgi obali dvignila za 20-75 centimetrov, kar bi lahko del New Yorka, predvsem pa otoški Manhattan, spravilo pod vodo. Že dosedanje naravne katastrofe kot so orkan Sandy leta 2012 ter nevihti Ida in Henri so namreč pokazali, kako moč ima narava, tudi konkretno pa so skoraj 9 milijonom prebivalcem prizadejali za več milijard dolarjev škode, pri tem pa odvzeli tudi 50 človeških življenj.

Bo zid zadržal dvig morja?

New York se tako za obrambo pred morskimi nevarnostmi, ki jih prinašajo divje nevihte ter obetajoč se dvig morske gladine, loteva kar 20 milijard dolarjev vrednega projekta East Side Coastal Resiliency, s katerimi bodo poskušali neposredno zaščititi približno 110 000 prebivalcev vzhodnega Manhattna od Montgomery Street pa vse do East 25th Street.

Projekt bo zajemal gradnjo posebnega 4-kilometrskega sistema dvignjenih podestov, poplavnih zidov, zapornic in drugih natančno načrtovanih konstrukcij, ki bodo skupaj kljubovale sili vode ter posledicam obalnih neviht.

»Ta projekt bo obvaroval Newyorčane pred obalnimi nevihtami in naraščajočim morjem v prihodnjih desetletjih, hkrati pa bo vlagal v dobrine in izboljšal dostop do javnih prostorov na vzhodni strani Manhattna.«

»Ta projekt bo obvaroval Newyorčane pred obalnimi nevihtami in naraščajočim morjem v prihodnjih desetletjih, hkrati pa bo vlagal v dobrine in izboljšal dostop do javnih prostorov na vzhodni strani Manhattna,« je ob predstavitvi projekta povedal direktor županovega urada za boj proti podnebnim spremembam. Ob tem bodo sočasno sicer precej sivi in betonski Manhattan v tem času skušali tudi ozeleniti, pri čemer bodo zasadili na tisoče dreves, obeta pa se tudi posodobitev podzemnih kanalizacijskih sistemov, ki bi lahko ob morebitnih poplavah prav tako odigrali ključno vlogo.

Vir: Euronews