Na Japonskem namesto plastenk raje aluminijeve pločevinke

Uredništvo , 06.09.21 ob 03:03

Japonska korenito spreminja svoj trg in zaradi večje možnosti reciklaže pijače namesto v plastenke polni v okolju bolj prijazne aluminijeve pločevinke.

Na Japonskem namesto plastenk raje aluminijeve pločevinke

Da plastika prodira v vse pore našega življenja in jih postopoma zastruplja, nam je sedaj že jasno, pa vendar plastika iz naših trgovin izginja vse prepočasi. Na Japonskem so se odločili proces prehoda na trajnostno, okolju bolj prijazno embalažo malo pospešiti, zato se je eno od podjetij, Ryohin Keikaku Co., odločilo, da na podlagi dejstva, da je pločevinke veliko lažje reciklirati kot plastenke, svoje pijače raje v celoti polni v aluminijeve pločevinke.

Plastenk je na svetu še vedno veliko preveč, stari podatki kažejo, da jih je bilo v letu 2017 na svetu proizvedenih za kar 350 milijonov ton.

Foto: Facebook/Japan Aluminium

Tako so letošnjo pomlad začeli s prodajo 12 znamk hladnih čajev in alkoholnih pijač, ki so polnjeni v aluminijeve pločevinke, ki jih je mogoče v 71 % reciklirati, medtem ko je bilo plastenke, v katere je bila pijača polnjena prej, možno reciklirati le v 24,3 %. Dodatna prednost pločevink je tudi njihova dolgotrajnost, saj lahko pijača (ali hrana) v njih zdržita neprimerljivo dlje kot v plastiki, kar omogoča predvsem njihova neprozornost.

Aluminij – embalaža prihodnosti?

Posebnost omenjenih plastenk je tudi v uporabi aluminija, ki v embalaži na Japonskem postaja pravi hit. Velja namreč za material, ki trenutno v svetu dosega najvišjo stopnjo reciklabilnosti, zaradi svojih lastnosti pa je primeren za shranjevanje skoraj vsega – od hrane, pijače do šamponov in ostalih drogerijskih izdelkov.

Foto: Facebook/Japan Aluminium

Čeprav aluminij embalažno krizo zmanjša le nekoliko, se je potrebno zavedati, da nikakršna zamenjava embalaže ne reši problema prenasičenosti našega planeta z odpadno embalažo, a zaenkrat si moramo priznati, da je vsaka okolju bolj prijazna alternativa dobrodošla.

Vir: Ekovjesnik, Japan Aluminium Association