Na Dunaju več ljudi z javnim prevozom kot avtomobili

Uredništvo , 25.02.20 ob 12:21

Trajnostna mobilnost postaja realnost, saj so na Dunaju zabeležili nadvse pozitivne številke. V avstrijski prestolnici je bilo namreč prodanih več kot 850 000 letnih vozovnic, teh pa je sedaj celo več kot registriranih avtomobilov.

Dunaj je v novo leto stopil s številkami, ki kažejo na to, da se prebivalci glavnega mesta raje vozijo z javnim prevozom kot z avtomobili. V prestolnici je bilo namreč kupljenih 852 000 letnih vozovnic, kar je več kot je v tamkajšnjem mestu registriranih avtomobilov.

365 evrov za 365 dni prevoza

Kot poročajo v spletni ediciji Dela, je dunajsko javno podjetje Wiener Linien, je podjetje v lanskem letu prodalo rekordno število letnih vozovnic za javni promet. Imetnikov letne vozovnice, za katero se odšteje 365 evrov, je tako na Dunaju kar 852 000. Dunajčani zdaj stremijo k še večjim ciljem, saj nameravajo v letošnjem letu v gradnjo mreže javnega prevoza vložiti še 368 milijonov evrov.

Skoraj 40 odstotkov poti z javnim prevozom

Statistike kažejo, da je bilo v lanskem letu na Dunaju kar 38 odstotkov vseh poti po mestu opravljenih z javnimi prevoznimi sredstvi, prav tako se je v primerjavi z letom 2018 za kar štiri odstotke, na 25 odstotkov zmanjšal delež potnikov, ki uporabljajo osebne avtomobile. Pohvalno se je delež pešcev povečal s 26 na 30 odstotkov, delež kolesarjev ostaja na dobrih sedmih odstotkih.

Dunaj na področju trajnostne mobilnosti briljira že več let, saj se lahko z več letnimi vozovnicami za javni promet kot registriranimi avtomobili pohvali že peto leto zapored.

Nenehno posodabljanje

Javni prevoz je na Dunaju zelo priljubljen zaradi stalne gradnje prevozne mreže, rednemu posodabljanju voznega parka, krajšanju intervalov linij, ugodna pa je tudi letna vozovnica. Slednjo lahko Dunajčani kupijo za 365 evrov, nakup vozovnice pa zajema vožnjo z vsemi javnimi prevoznimi sredstvi v mestu, torej s podzemno železnico, vlaki, tramvaji in avtobusi.

Meščani se zavedajo pomena trajnostne mobilnosti

V letošnjem letu bo podjetje Wiener Linien v infrastrukturo, povečanje varnosti na postajah, ozelenitev postajališč ter vozil, prijaznih okolju, vložilo 368 milijonov evrov. Dunajčani se, z mestno ministrico za okolje, Ulli Sima na čelu namreč zavedajo, da se z odločitvijo za javni prevoz prihrani kar 1,5 tone škodljivega ogljikovega dioksida letno. Potniki se zavedajo tudi, da z nakupom vozovnice pomagajo pri gradnji infrastrukture ter skrbi za trajnostno mobilnost, zato je tudi delež slepih potnikov, ki znaša 1,9 odstotka, zanemarljiv.