Kakšen učinek na mesto in prebivalce imajo zelene stavbe?

Uredništvo , 27.11.23 ob 03:00

Stavbe z zelenimi strehami in fasadami lahko okolico ohladijo za kar dve stopinji … Kaj vse so še njihove prednosti?

Kakšen učinek na mesto in prebivalce imajo zelene stavbe?

V boju proti podnebnim spremembam postajajo zelene stavbe ključne. Prinašajo namreč številne prednosti ter izboljšujejo blaginjo, zdravje in produktivnost prebivalcev.

Hkrati zelene strehe in fasade v mestih spodbujajo biotsko raznovrstnost, zmanjšujejo onesnaženost, prispevajo k zmanjševanju količine toplogrednih plinov, pomemben učinek pa imajo pri zmanjševanju stroškov ogrevanja in hlajenja stavb.

Pokrivanje streh neizoliranih stavb z rastlinami zmanjšuje porabo energije za ogrevanje pozimi za do pet odstotkov ter energijo za hlajenje poleti za do 33 odstotkov.

Pozitiven učinek na zdravje, temperature, denarnico …

Nedavna znanstvena raziskava razkriva tudi pozitiven vpliv zelenih stavb na zdravje in produktivnost ljudi, ki v njih živijo ali delajo. V nekaterih primerih so koristi zelenih stavb primerljive s koristmi bivanja v naravnem okolju, kar je izjemno!

Zelene stavbe sicer stanejo od pet do deset odstotkov več kot običajne stavbe, kar morda skrbi načrtovalce zaradi dodatnih stroškov načrtovanja in gradnje.

Vendar temeljite analize kažejo, da majhno povečanje stroškov gradnje pomembno izboljša zdravje in blaginjo tistih, ki živijo ali delajo v teh stavbah ali v njihovi bližini, ob številnih drugih prednostih pa so tako začetni višji stroški skorajda zanemarljivi.

Zelene stavbe, ki imajo zelene strehe, stene, notranjo dekoracijo ali okolico, so prekrite z rastlinami, med katerimi so običajno trave, zelišča, zelenjava, alge ali druge zelene listnate rastline.

Zelene stavbe najbolj dobrodošle v mestih

Mesta imajo namreč pogosto višje zračne temperature kot okoliška podeželska območja, saj temne površine absorbirajo sončno sevanje in oddajajo toploto. Zelene stavbe lahko tako pomagajo zmanjšati ta učinek toplotnega otoka v mestih.

PREBERITE ŠE: Evropska unija združeno za opustitev rabe fosilnih goriv

Računalniško modeliranje je pokazalo, da se lahko poletne temperature zmanjšajo za 2°C, če je sedem odstotkov urbanih streh prekritih z rastlinami. Tudi v relativno hladnih mestih, kot sta Toronto ali New York, bi pokrivanje polovice strehe z rastlinami lahko poleti zmanjšalo lokalno temperaturo za približno 1°C.

Ob tem zelenje na stavbah prispeva tudi k boljši kakovosti zraka v notranjosti objektov – meritve namreč kažejo, da se v stavbah z zelenimi stenami in fasadami znižajo visoke ravni žveplovega dioksida, dušikovega dioksida, PM10 in zračnih mikrobov.

Hkrati rastline pomagajo tudi v boju proti plesni, sindromu suhih oči in srbečega grla ter razpokanih ustnic v pisarnah, ki so posledica suhega zraka …

Hitrejše okrevanje

Nedavne raziskave so pokazale, da lahko rastline pospešijo okrevanje bolnikov v bolnišnicah. Poročilo Zelenega sveta za gradnjo Avstralije je ugotovilo, da so bolnišnice z zeleno infrastrukturo, kot so okrasne zelene stene, rastline na vsakem balkonu in velika drevesa okoli stavbe, zmanjšale povprečno trajanje bivanja v bolnišnici za 8,5 odstotka, pospešile okrevanje za 15 odstotkov, zmanjšale stopnjo sekundarnih okužb za 11 odstotkov ter zmanjšale potrebo po zdravilih za lajšanje bolečin za 22 odstotkov.

Vir: World Economic Forum