Predstavniki EU bodo na prihajajočem podnebnem vrhu nastopili kot gonilna sila zelenega prehoda.

Združenje 27 držav članic EU je sprejelo svoj pogajalski položaj pred prihajajočim vrhom ZN za podnebje v Dubaju in se zavzelo za svetovno prelomno dogovor o postopnem opuščanju globalne rabe fosilnih goriv, ki niso opremljena s tehnologijo zajemanja emisij.

S tem je EU postavila svoj status med najbolj ambiciozne pogajalce na tradicionalnih letnih pogovorih Združenih narodov o podnebnih spremembah, kjer se približno 200 držav pogaja o ukrepih za boj proti globalnemu segrevanju.

»Naša naloga je biti vodilna sila v pogajanjih in pokazati najmočnejšo zavezo EU k zelenemu prehodu ter spodbuditi naše partnerje, da nas sledijo,« je dejala španska ministrica za podnebje Teresa Ribera:

»EU je gonilna sila za spremembe, zato moramo na mednarodnem prizorišču govoriti z enim samim glasom. Enostavno ne moremo uporabiti težav kot izgovor za vrnitev v čase pred pariškim sporazumom.«

PREBERITE ŠE: Kako dramatično je letošnje obnašanje El Niña?

Postopno ali takojšnje opuščanje

Približno 10 od 27 članic EU, vključno z Dansko, Francijo, Nemčijo, Irsko, Nizozemsko in Slovenijo, si prizadeva zahtevati postopno opuščanje vseh fosilnih goriv. Kot je dejal nizozemski minister za podnebje Rob Jetten, »če prisluhnemo vsem znanstvenikom, je precej jasno, da bi morali opustiti vsa fosilna goriva.«

Po drugi strani se enako število držav, vključno s Češko, Madžarsko, Italijo, Malto, Poljsko in Slovaško, bolj previdno zavzema za opustitev le “neoviranih” fosilnih goriv – kar bi državam omogočilo, da še naprej kurijo premog, plin in nafto, če uporabljajo tehnologijo za zajemanje emisij.

EU tako trenutno še dosega ravnovesje med stališči, da bo lahko na prihajajočem COP28 nastopila kot združena enota ter vzor zelenega prehoda.

Vir: Euronews