Kako napolniti električni avtomobil skoraj brez stroškov?

Uredništvo , 11.06.21 ob 13:32

Pred nakupom električnega avtomobila se nam večkrat poraja vprašanje, koliko električne energije bomo porabili za njegovo polnjenje. V Energiji plus nam namignejo, da je strah odveč, saj obstaja preprosta rešitev – lastna polnilna postaja ter sončna elektrarna.

E-mobilnost je naša prihodnost, saj ima možnost okolju izredno škodljiva fosilna goriva zamenjati za obnovljive vire energije, pa vendar pred nakupom električnega avtomobila marsikdo okleva. Med najpogostejšimi pomisleki se pojavlja prav vprašanje, koliko denarja bomo plačali za elektriko, s katero bomo polnili naš avtomobil in koliko časa nam bo to vzelo.

V Mariboru kmalu kar 18 polnilnih postaj

Naj vam odvzamemo skrbi in predstavimo nekaj uporabnih podatkov, ki vam bodo morda olajšali odločitev in vas spodbudili, da tudi sami napravite korak v smer trajnostne e-mobilnosti.

V našem koncu Slovenije avtoriteto na področju električne energije vsekakor predstavlja Energija plus, ki v naši okolici močno širi tudi postavitev lastnih polnilnih postaj ter upravlja polnilno infrastrukturo. Trenutno upravljajo deset polnilnih postaj na sedmih lokacijah, ki se v glavnem nahajajo zraven njihovih prodajnih mest: Maribor (Veselova in Vodovodna ulica – počasna in hitra polnilna postaja, kjer lahko napolnite avto že v 45 minutah), Slovenska Bistrica, Ptuj, Gornja Radgona, Lendava in Murska Sobota.

S pridobljenim razpisom na Mestni občini Maribor so v podjetju pridobili pravico do postavitve še šestih polnilnih postaj. Tako bodo v letu 2021 pod blagovno znamko NaPolni plus na 13 lokacijah upravljali 18 polnilnih postaj.

Izpostaviti velja zanimiv pristop k plačevanju – kupec lahko plača kar preko aplikacije EasyPark, kar pomeni, da za uporabo polnilnih postaj ni potrebnih nobenih predhodnih in zamudnih sklepanj pogodb in RFID kartic. S pridobljenim razpisom na Mestni občini Maribor so v podjetju pridobili pravico do postavitve še šestih polnilnih postaj. Tako bodo v letu 2021 pod blagovno znamko NaPolni plus na 13 lokacijah upravljali 18 polnilnih postaj.

Polnim avto – kar doma!

Seveda pa vam električnega avtomobila ni potrebno polniti le v okviru javne infrastrukture, saj vam na Energiji plus omogočajo, da postavite lastno polnilno postajo, za njeno postavitev pa se lahko odločite tudi v podjetju, kjer delate. Gre za sodobne polnilnice, ki jih je moč vgraditi pred hišo, v garažo, nadstrešek, seveda pa tudi na službeno parkirišče. To so polnilnice, ki glede na razpoložljivo napetost v hiši omogočajo kar najbolj učinkovito polnjenje, moč pa variira med 3,7 kW in 22 kW (trifazna postaja).

Pri tem se ni potrebno bati, kaj bi se zgodilo ob hkratnem prevelikem odjemu električne energije, saj Energija plus skupaj s partnerskim podjetjem Schneider Electric ponuja rešitev, ki vključuje statični in dinamični sistem delitve. Objekti, ki nimajo potrebe po izrabi največje dovodne moči v vsakem trenutku, uporabljajo statični sistem delitve, dinamičnega pa uporabimo v primeru, kjer mora biti največja uporaba objekta in polnilnic na voljo v vsakem trenutku. Oba pametna sistema omogočata priklop tudi do 1000 polnilnih postaj.

Sonce in avto sta najboljša prijatelja

Tako, spoznali smo polnilnice, v Energiji plus pa nas peljejo še korak dlje ter nas vprašajo, kaj dobimo, če doma združimo polnilno postajo ter sončno elektrarno? Odgovor navdušuje: polnjenje električnega avtomobila skoraj brez stroškov!

Sončna elektrarna za samooskrbo predstavlja lasten brezplačen vir energije za pokritje domačih potreb po električni energiji v njeni predvideni življenjski dobi 30 let in več. V tem času bo gospodinjstvo precej prihranilo pri stroških električne energije. Kdor se odloči za sistem samooskrbe z električno energijo, bo mesečno plačeval le strošek obračunske moči in prispevek OVE + SPTE. Podatki kažejo, da se v povprečju naložba v domačo sončno elektrarno povrne v približno 8 letih. Sama gradnja ni zapletena, saj veliko ponudnikov že ponuja rešitve na ključ. V Energiji plus vam poleg svetovanja, načrtovanja, pridobivanja soglasij, gradnje in strokovnega prevzema, pomagajo tudi pri pridobitvi ekološke subvencije. Tako ste lahko popolnoma brez skrbi in svoje misli že usmerite k nadgradnji – polnjenju električnega avtomobila v zavetju doma.

 V praksi je tako, da bomo električni avto prek navadne vtičnice polnili 12 ur, z na primer 11 kW polnilno postajo Energije plus pa le 3 ure, kar je ogromna razlika.

Pri polnjenju električnega avtomobila doma je osnova polnilna postaja. Baterije električnega avtomobila zahtevajo višjo polnilno moč, hkrati pa mora polnjenje potekati hitro, najbolj učinkovito in nemoteče za uporabo drugih naprav v domačem okolju. S tem namenom se razvijajo vedno naprednejši dinamični polnilniki. V praksi je tako, da bomo električni avto prek navadne vtičnice polnili 12 ur, z na primer 11 kW polnilno postajo Energije plus pa le 3 ure, kar je ogromna razlika. Napredne hišne polnilne postaje Energije plus omogočajo tudi prednastavitve časa polnjenja (nižja tarifa, v primeru več tarif). Postaja se lahko nadgradi z dodatnim senzorjem za upravljanje z močjo – vse to pa se lahko upravlja in nadzoruje prek aplikacije. Domača sončna elektrarna in električni avto sta vsekakor dober par, ki pozitivno vpliva tako na okolje kot na vašo denarnico.

Pri Energiji plus najdete celo električni avtomobil

Električna vozila in električne polnilnice niso le okolju bolj prijazne, ampak tako za posameznika kot za podjetja prinašajo vrsto ekonomskih prednosti – zdaj že vemo, da lahko pri Energiji plus dobimo električno polnilnico, seveda pa je pri njih mogoče dobiti tudi električni avtomobil MG ZS EV SUV, katerega baterija kapacitete 44,5 kWh nudi doseg do 335 km (dejanski doseg bo odvisen od hitrosti, načina vožnje, vremena in razmer na poti) oziroma 263 km (WLTP). S hitrim enosmernim polnjenjem bo baterija od 0 do 80% polna v vsega 40 minutah, z izmeničnim tokom pa jo boste »do vrha« napolnili v 7,5 ure. Model MG ZS EV Model Luxury je za kupce Energije plus na voljo že za 27.990 EUR.

Če smo vas z električnim avtomobilom malce prestrašili, vseeno pa vas področje e-mobilnosti vabi v svoje vode, se nikar ne bojte preizkusiti česa manjšega – bi se morda ujeli z električnim kolesom ali električnim skirojem?