Kako lahko izračunamo stroške avtomobila?

Uredništvo , 07.12.23 ob 11:52

Če izračunamo stroške avtomobila ter pametno načrtujemo vsako pot, lahko za okolje storimo veliko dobrega.

Kako lahko izračunamo stroške avtomobila?

V okviru Evropskega podnebnega pakta v Sloveniji trenutno poteka posebna ozaveščevalna akcija, ki opozarja na to, da je promet z vidika izpustov, toplogrednih plinov in vpliva na podnebne spremembe najbolj problematičen sektor.

Zato v okoljski organizaciji Focus posameznike v čim večjem številu vabijo, da si s spletnim kalkulatorjem izračunajo stroške lastništva in rabe avtomobila ter količino izpustov CO2, ki jih s svojim avtomobilom povzročijo na letni ravni.

Akcija poteka v duhu prihajajočega svetovnega dneva trajnostnega prometa, “World Sustainable Transport Day”, ki se ga obeležuje 26. novembra.

»Kalkulator«, spletno orodje, ki spodbuja k uporabi čistejših načinov prevoza

Prometni sektor pri nas v ozračje izpusti kar 33 % izpustov toplogrednih plinov in je tako največji vir izpustov toplogrednih plinov. Podatki kažejo, da so se izpusti toplogrednih plinov iz prometa v obdobju 1986-2019 v Sloveniji skoraj potrojili.

Kot navaja Evropski zeleni dogovor, s katerim se je Evropa leta 2019 zavezala skupnemu cilju – da postane prva podnebno nevtralna celina na svetu do leta 2050, pa bo v prihodnjih letih za dosego ciljev nevtralnosti potrebno kar 90 % zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov iz prometa.

PREBERITE ŠE: Tudi na Hrvaškem nekdanja deponija postaja sončna elektrarna

Spodbujanje trajnostne mobilnosti

V Focusu že od samih začetkov svojega delovanja spodbujajo načine trajnostne mobilnosti, s katerimi bi lahko zmanjšali negativen vpliv na podnebne spremembe, okolje in zdravje ter s tem povečali kakovost bivanja. Eden vidnejših projektov na tem področju, ki so ga pripravili, je kalkulator za izračun stroškov in izpustov avtomobila.

Gre za spletno orodje, ki omogoča izračun dnevnih, mesečnih in letnih stroškov, ki jih prinašajo nakup, vzdrževanje in uporaba avtomobila. Prek vnosa podatkov o mesečnih prihodkih kalkulator ponudi tudi izračun, koliko dni na teden oziroma mesecev na leto mora posameznik delati, da pokrije stroške svojega jeklenega konjička. Rdeče-oranžno-rumeno-zeleni semafor obenem pokaže tudi koliko izpustov CO2 ekvivalenta povzroči vsak na letni ravni s svojim avtomobilom.

Primer

Če za primer vzamemo povprečen model avtomobila, s povprečno porabo 6,3 l/100 km in 12.600 prevoženimi kilometri na leto, nas avtomobil okvirno stane 3.700 EUR na leto oz. 310 EUR na mesec oz. 10 EUR na dan.

Ob povprečnem dohodku, z dodatkom za prevoz na delo (skupaj približno 1.600 EUR), delamo za avtomobil 2,3 meseca na leto oz. 5,8 dni na mesec oz. 1 dan in pol v tednu. V enem letu tako proizvedemo kar 1700 kg CO2, kar je trikrat preveč za posameznika na področju mobilnosti, če se želimo izogniti katastrofalnim posledicam podnebnih sprememb.

Evropski podnebni pakt nas uči, da vsako dejanje šteje

Podnebni pakt, ki je bil predstavljen decembra 2019, povezuje posameznike, skupnosti in organizacije v skupnih prizadevanjih za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov ter s tem spodbuja trajnostne prakse za bolj zeleno prihodnost Evrope. Eno glavnih sporočil pakta je, da lahko prav vsak izmed nas stori nekaj v svojem vsakdanu in zmanjša negativne učinke na okolje ter stopi na pot bolj trajnostnega življenja.

Vir: Focus