V azijskih in afriških državah je uporaba bambusa že stalnica, saj je znan po svoji moči in vzdržljivosti, iz bambusovih palic pa je mogoče izdelati marsikaj – od pohištva, higienskih pripomočkov, oblačil do koles. Koristno ga lahko uporabimo tudi pri nas. Morda v obliki koles?

Močnejši od jekla

Podjetje, ki se ukvarja z izdelavo bambusovih koles, se imenuje Mekong Creations, ustanovitelj pa je belgijski dizajner Bernard Kervyn, ki samozavestno zaupa v presenetljivo moč bambusa. A kljub moči je bambus, ker je naravni material, tudi zelo prožen in prilagodljiv ter v primeru vožnje po neravnih površinah vse vibracije učinkovito ublaži. Kervyn si upa trditi, da bo bambus v prihodnosti uspešno konkuriral drugim materialom, ki jih sedaj pojmujemo kot edine primerne za izdelavo koles.

Azijsko podjetje Mekong creations izdeluje kolesa in različne predmete iz hitrorastočega bambusa. Foto: Facebook/Mekong Creations

Azijsko podjetje Mekong creations izdeluje kolesa in različne predmete iz hitrorastočega bambusa. Foto: Facebook/Mekong Creations

Bambusova kolesa so zelena od prvega koraka izdelave do naše vožnje. Foto: Facebook/Ghana Bamboo Bikes

Bambus je namreč sestavljen iz drobnih, mikroskopskih cevk, ki so združene v šop skoraj neuničljive in zato primerljive z jeklom.

Za čistejši zrak in več zelenja

Hkrati tudi ni bojazni, da bi bambusa zmanjkalo, saj je ena od najhitreje rastočih rastlin na zemlji ter se lahko pohvali s skoraj 1500 različnimi vrstami, med katerimi lahko nekatere zrastejo v skoraj 24 urah. Bambus nadvse učinkovito porablja CO2 in preprečuje degradacijo prsti, zato se uporablja predvsem v procesih pogozdovanja.

Bambusova kolesa so tako dobra odločitev v vseh pogledih, prav tako pa jih je preprosto vzdrževati. Če namreč pride do poka bambusovega ogrodja, se da to hitro popraviti z nekaj lepila.

Bambusova kolesa za boj proti brezposelnosti in revščini

Tovrstna kolesa pa nastajajo tudi v Gani, kjer se je organizirala skupina žensk in mladih posameznikov. 10 kmetovalcev namreč prideluje bambus, 25 delavcev pa iz njega izdeluje okolju prijazna kolesa, ki se odlično izkažejo predvsem na afriških brezpotjih. Podjetje Ghana Bamboo Bikes se kmalu širi, saj bodo odprli še dve novi tovarni, ki bosta delovna mesta prinesli kar 50 delavcem. Tako zelena kolesa služijo tudi kot borba proti brezposelnosti in revščini, hkrati pa predstavljajo zgled tudi za Evropo.

Vir: South East Asia Globe, WE Forum