Mariborska SDS je na včerajšnji konferenci članstva odločila, da podpre kandidaturo nekdanjega župana Franca Kanglerja.

Mariborska SDS je na konferenci članstva odločila, da podpre kandidaturo nekdanjega župana Franca Kanglerja. Poleg njegove Liste Franca Kanglerja – Nove ljudske stranke Slovenije (NLS) ga podpira tudi SLS.

Podrobnosti glasovanja na današnji konferenci članstva mariborske SDS niso znane. Kot so po sestanku sporočili iz stranke, so se člani odbora “v veliki večini odločili, da podprejo skupnega kandidata mestnega odbora SDS Maribor in Liste Franca Kanglerja – NLS”. Prav tako so člani potrdili listo kandidatov za mestni svet, katere nosilec je predsednik mestnega odbora stranke Zvone Zinrajh.

Vrh stranke s podporo Kanglerju

Slednji se je omenjal kot možen kandidat za župana, a to naj ne bi bilo pogodu vrhu stranke. Predsednik SDS Janez Janša in evropski poslanec Milan Zver sta po poročanju medijev pozvala mariborske kolege, naj podprejo kandidaturo Kanglerja. Izvršilni odbor se je temu prejšnji teden uprl, na današnji konferenci pa so vendarle podprli Kanglerja.

Nekdanjega mariborskega župana, ki je bil po protestih konec leta 2012 prisiljen odstopiti, podpira tudi SLS. Predsednik mestnega odbora stranke Janez Jemec je sicer lani napovedal svojo kandidaturo za župana Maribora, a je to napoved pred enim mesecem preklical. Novi predsednik SLS Marjan Podobnik je izrazil podporo Kanglerju, temu pa je na torkovi seji sledil tudi izvršilni odbor SLS. “V Mariboru SLS pričakuje zmago Franca Kanglerja,” so sporočili iz stranke.

Kangler tudi s podporo nekdanje stranke 

Kangler je bil nekoč član SLS, a so ga v času pretresov v Mariboru konec leta 2012 izključili iz stranke. V zadnjem času, ko je vodenje stranke prevzel Podobnik, pa se odnosi med njimi izboljšujejo.

Župansko kandidaturo v Mariboru so doslej javno napovedali aktualni župan Andrej Fištravec, novoizvoljena poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik in nekdanja podžupanja Melita Petelin. Kandidaturo nameravajo vložiti z zbiranjem podpisov, medtem ko bodo Kangler, mestni svetnik NSi Zdravko Luketič, predsednik Stranke mladih – Zeleni Evrope Igor Jurišič in nekdanji poslanec DeSUS Uroš Prikl kandidirali s podporo stranke.

V Mariboru že dolg seznam kandidatov

S podporo pred kratkim ustanovljene stranke se v bitko za župana vključuje Aleksander Kamenik. Kandidat Liste novinarja Bojana Požarja je Igor Domanjko, Liste kolesarjev in pešcev Josip Rotar, SD Alenka Iskra. Med kandidati za župana se omenja še Vlada Šego, Matica Matjašiča in Andreja Šiška, po neuradnih navedbah naj bi se za kandidaturo odločil tudi podjetnik Saša Arsenovič.

STA