Šport

Zmagovalec Wimbledona je Srb Novak Đokovič

Uredništvo , 14.07.19 ob 20:21

V večurnem maratonskem dvoboju sta tako Đokovič kot Švicar Roger Federer pokazala izreden tenis.

Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković je že petič v karieri osvojil teniški turnir v Wimbledonu ter 16. turnir za grand slam. V finalu je 32-letni Srb ugnal pet let starejšega Švicarja Rogerja Federerja s 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6 in 13:12, saj je bil peti niz odigran po novem pravilu tie-breaka pri izidu 12:12.

Napadal rekord češko-ameriške zvezdnice

Zmagovalec 20 turnirjev za grand slam Federer, ki je napadal deveto zmago na sveti travi v Wimbledonu in rekord češko-ameriške zvezdnice Martine Navratilove, bo verjetno še dolgo obžaloval 16. igro odločilnega petega niza, ko je imel pri vodstvu 8:7 dva servisa za zmago, a dopustil, da mu je Đoković odvzel servis in izenačil na 8:8.

Ko sta igralca prišla do izida 12:12, je v igro stopilo novo pravilo o podaljšani igri, ki je bilo uvedeno letos. Tam je Đoković potrdil, da ima izredne živce in dobil tudi tretjo podaljšano igro v današnjem dvoboju. Na ta način je Đoković uspešno ubranil lansko zmago, Veliko Britanijo pa zapušča dobrih 2,6 milijona evrov bogatejši, kot je tja prišel. Pred tem je Đoković v Wimbledonu slavil leta 2011, 2014, 2015 in 2018.

Najdaljši moški finale v zgodovini tega turnirja

Igralca sta se za zmago borila kar štiri ure in 55 minut, kar je bil najdaljši moški finale v zgodovini tega turnirja. Federer je bil rekorder že pred tem, ko je v finalu leta 2008 izgubil s Špancem Rafaelom Nadalom po štirih urah in 48 minutah boja. Igralca sta v finalu poskrbela za pravo teniško kriminalko. Đoković je prvi in tretji niz dobil po podaljšani igri, drugega in četrtega Federer prepričljivo. V zadnjem nizu, ki je trajal dve uri, pa sta igralca napetost stopnjevala praktično do zadnje točke. Đoković je vodil že s 4:2, a dopustil izenačenje, Federer je zapravil dve žogi za slavje.

V podaljšanih igrah Federerju servis ni uspeval po željah

Pred tem je Federer zaradi odličnega servisa in zanesljivih točk ob mreži deloval celo bolj prepričljivo, imel pa je tudi kanček športne sreče, saj je »sokolje oko«, ki dodatno nadzira sodniške odločitve, pri vseh preverjanjih točk v petem nizu pokazalo, da je Švicar zadel »vsaj« delček črte. V podaljšanih igrah pa Federerju servis ni uspeval po željah. Đoković na nasprotni strani je dvoboj odločil s prvo zaključno žogico in razočaral večino od 15.000 gledalcev, ki so bili na strani Švicarja.

Đoković: »To je bil najbolj razburljiv finale, v katerem sem igral«

Ti so prvič res globoko zavzdihnili, ko je Đoković dobil podaljšano igro prvega niza in uživali v drugem, ko je Švicar Srbu odvzel kar tri servise. V tretjem nizu je Federer zapravil žogico, da povede z 2:1 v setih in v podaljšani igri spet izgubil. V nadaljevanju je bil Federer spet prepričljiv in v četrtem setu povedel s 5:2, nato prvič sicer izgubil servis, a si priigral peti niz in novo dvourno kriminalko, kjer pa se je veselil izkušeni Srb. »To je bil najbolj razburljiv finale, v katerem sem igral. Na žalost je moral eden izgubiti,« je Švicarja po slavju posredno pohvalil tudi Đoković. Manj vesel je bil Švicar: »Vse te zamujene priložnosti bom skušal čim prej pozabiti. Bilo je noro in enkratno. Upam, da sem dal ljudem priložnost, da verjamejo, da s 37 leti še ni vse končano. Na igrišču sem dal vse od sebe in počutim se dobro.«