Ekvadorski kolesar Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers) je zmagovalec prve etape dirke po Italiji v okolici Torina (140 km). Slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zasedel tretje mesto, potem ko je na zadnjem klancu opravil vso delo ob lovljenju preostalih ubežnikov. Drugi je bil sicer Nemec Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe).

Šest sekund naskoka pred Pogačarjem

Za Narvaeza je bila to 11. zmaga v karieri in druga na Giru (2020). S tem je 27-letnik prevzel rožnato majico vodilnega, v seštevku pa ima tri sekunde naskoka pred Schachmannom in šest pred Pogačarjem.

Ekipa slovenskega asa je sicer v zadnjem delu etape narekovala močan ritem, se otresla nekaterih zelo dobrih kolesarjev, a se je tudi število kolesarjev emiratov ves čas zmanjševalo. Dejstvo, da ekipa ni mogla več tako dobro nadzorovati poteka etape, je sprva izkoristila skupina sedmih tekmovalcev, ki je ušla na spustu s predzadnjega klanca na Madalenno (7 km/6,8 %).

Sedmerica je najprej vzela bonifikacijske sekunde, do zadnjega klanca na San Vito (1,45 km/9,8 %) pa je prišla s prednostjo okoli 30 sekund. Pogačar je nato sam narekoval močan ritem, vse po vrsti ujel, njegovemu ritmu pa je lahko sledila le peščica.

Pogačar najslabše postavljen na čelu

Po spustu je do cilja prišel skupaj z Narvaezom in Schachmannom, ki pri narekovanju ritma nista pomagala Pogačarju. V sprintu je bil slovenski as najslabše postavljen na čelu, iz zavetrja pa sta nato mimo njega odpeljala oba tekmeca in pripravila presenečenje na prvi dan Gira.

Ostali tekmeci so zaostali šest in več sekund, nekateri še precej več. Med drugimi sta ogromno časa izgubila Francoz Romain Bardet (DSM-firmenich PostNL) in Nizozemec Thymen Arensman (Ineos Grenadiers) ter še nekateri drugi.

V nedeljo bo na sporedu druga etapa, prva z zaključkom navkreber. Karavana bo etapo začela v San Francescu al Campu in končala ob svetišču Oropa po 161 km. Zaključni vzpon je dolg 11,8 km s povprečnim naklonom 6,2 %. Skupaj bodo kolesarji v etapi premagali 2300 višinskih metrov.

STA