Majhna Slovenija je bila zelo blizu sanjam, da izloči veliko Portugalsko. Zdržali so odličnih 120 minut, a žal je šlo vse narobe pri enajstmetrovkah. Diogo Costa je ustavil vse tri slovenske poskuse (Iličić, Balkovec, Verbič), medtem ko je bil Oblak nemočen pri strelih Ronalda, Bruna Fernandesa in Bernarda Silva.

Dramatično od prve do zadnje sekunde

Portugalci so najprej pričakovano prevzeli pobudo, držali žogo in potrpežljivo iskali vrzeli v slovenski obrambi. Slovenci so na drugi strani precej poskušali z dolgimi žogami proti napadalcema Andražu Šporarju in Benjaminu Šešku, kljub temu, da so imeli portugalski branilci nekaj težav s temi podajami, pa strela tekmecem niso pustili.

[[image_1_article_67711]]

V 44. minuti je tudi Slovenija, ki je računala predvsem na protinapade, prišla do strela, Šeško pa je meril preveč po sredini z dobrih 20 metrov, tik pred koncem polčasa pa je Joao Palhinha na drugi strani z roba kazenskega prostora zadel vratnico.

V drugem polčasu so bili Portugalci najprej nevarni v 55. minuti, ko je Jan Oblak obranil nov Ronaldov prosti strel, pritisk pa se je nato še nadaljeval. Toda Šeško je v 61. minuti kljub temu krenil v nov protinapad, na koncu pa slabo streljal. Kekovi izbranci so sicer bolj ali manj ves čas dobro opravljali obrambne naloge, pravočasno prekinjali napade, vse bolj je dišalo po podaljških, posebej ko je v 89. minuti Ronaldo znova izgubil boj z Oblakom.

[[image_2_article_67711]]

Ta scenarij se je uresničil, Slovenci tudi proti četrti favorizirani ekipi na EP po rednem delu niso izgubili. Jan Oblak je bil nesporni junak rednega dela in podaljška, saj je v 105. minuti mojstrsko ubranil enajstmetrovko Cristianu Ronaldu. Oblak je Ronalda spravil do solz, potolažiti so ga morali soigralci.

[[image_7_article_67711]]

Sledile so enajstmetrovke, pri katerih je Diogo Costa obranil vse prve tri slovenske, odločilno za Portugalsko pa je zadel Bernardo Silva.

[[image_3_article_67711]]

Slovenija je kljub končnem razočaranju dokazala, kaj zmore. Prvič je zaigrala v izločilnih bojih velikega tekmovanja in se borila do zadnjega. Izbranci Matjaža Keka so že s prebojem v osmino finala dosegli največji uspeh na velikih tekmovanjih, a se niso ustavili tam. 120 minut dramatične tekme je dokazalo, da lahko gre Slovenija domov z dvignjeno glavo.

Slovenija je sicer igrala na četrtem velikem turnirju po evropskem prvenstvu 2000 in svetovnih prvenstvih 2002 in 2010.

Čerin: Verjamem, da bomo v prihodnjih letih videli več teh prizorov

"Čustva so bila danes neverjetna, od ubranjene enajstmetrovke do naše priložnosti v zadnjih minutah, potem enajstmetrovke. Ampak to je nogomet. Enostavno kar lahko povem je, da sem ponosen na fante, na ekipo, konec koncev na vse naše navijače, ki so pričarali do vzdušje skozi celoten turnir. Verjamem, da bomo v prihodnjih letih videli več teh prizorov," je po koncu tekme za Televizijo Slovenije dejal Adam Gnezda Čerin.

"Počasi se je tekma odpeljala v smer, da smo mi prevzemali neko dobro pozicijo v fazi obrambe. Dobro smo zapirali vse poti do našega gola in Portugalci so s tem postali nervozni. Videli so, da jim ne gre vse od nog, kakor mora. Na koncu sem bil prepričan, da bomo iztržili neodločen izid. Če bi zadeli priložnost na koncu, bi lahko tekmo odpeljali v drugo smer, ampak ne obžalujemo tega, smo ponosni na ta uspeh in uživamo v tem trenutku," je še dodal.

Kek: Res sem ponosen

"Ko izgubiš po enajstmetrovkah proti takšni reprezentanci kot je Portugalska, potem vedno ostane neka žalost. Porazi se ne slavijo. Prava tekma, škoda, z nesrečnim koncem, ampak tako kot se je vrnilo po Srbiji zelo hitro proti Angliji, se bo tudi zdaj vrnilo. Res sem ponosen, ker vodim fante, ki imajo karakter. Okoli mene je ekipa, ki ve kaj hoče in ki je dobila veliko zadovoljstvo po tem, da je nogomet zopet doma v Sloveniji," je povedal selektor reprezentance Matjaž Kek.

"Turnir, ki se je zame končal prehitro. Jaz bi bil v Nemčiji še nekaj dni, čeprav smo sredi poletja."

"Več je imela žogo Portugalska, imajo dobro individualno kvaliteto. A smo rastli iz minute v minuto. Mogoče smo bili malo prepozni v nekaterih reakcijah. Videlo se je, da je bila to četrta tekma. Imeli smo žogo za zmago v 116. minuti. A to je samo dokaz, koliko smo sposobni do 116. minute, ko so Portugalci že izgubljali glavo. Jaz sem prepričan, da bo Šeško v nadaljevanju to zabijal. Vsa ta morala, borbenost, želja, energija s tribune ... Lepo je bili selektor slovenske nogometne reprezentance," še je dejal Kek.

[[image_6_article_67711]]

Oblak: Navijači so nekaj neverjetnega, zaradi vsega tega je še veliko težje, da danes nismo zmagali

"Ko vidiš vse to, je še težje. Ne vem, kaj bi rekel. Na žalost se ni izšlo. Zmagali so, ni prav veliko za povedati. Navijači so nekaj neverjetnega, zaradi vsega tega je še veliko težje, da danes nismo zmagali. Težko je govori o tem, še posebej nekaj minut po tem, ko se je vse to zgodilo. Živi smo bili v podaljških, imeli tudi priložnosti, da bi zadeli, ampak se ni izšlo, zmanjkalo je mogoče malo sreče. Na koncu so zasluženo zmagali, lahko jim čestitamo. Mi pa nismo zadovoljni, sploh po vsem trudu, ki smo ga vložili," pa je zaključil kapetan Oblak.

[[image_4_article_67711]]

[[image_5_article_67711]]

Šporar: Po rednem delu in podaljških gremo domov neporaženi, kar je malo čudo

"Po rednem delu in podaljških gremo domov neporaženi, kar je malo čudo. Pokazali smo, da lahko igramo s takimi ekipami. Po robu smo se postavili vrhunskim reprezentancam kot sta Anglija in Portugalska. Igralcem, ki so vredni po 100, 150, 200 in oboji so v 210 minutah proti nam pripravili mogoče dve priložnosti," je medtem komentiral Andraž Šporar.

Mariborčani navijali kljub dežju

V Mariboru so se navijači zbrali pred velikim zaslonom na Grajskem trgu v okoliških lokalih. Navkljub slabemu vremenu se jih je zbralo okrog 500, ki po tekmi niso mogli skriti razočaranja zaradi poraza njihovih ljubljencev.

Mnogi so po porazu kar težko zbrali vtise. "Razočaran sem, ampak ponosen," je dejal eden izmed njih. Precej bolj zgovoren je bil enajstletni Nik. "Škoda za zgrešeno priložnost Šeška. Ko je Ronaldo zapravil enajstmetrovko, sem mislil, da bodo na koncu zmagali Slovenci, a se na žalost ni izšlo", je dejal za STA.

Zanimivo je, da so mnogi že pred tekmo slutili, da ta ne bo odločena v rednem delu. "Zmagali bomo po enajstmetrovkah. Odločilno pa bo zadel Iličić," je bil za STA optimističen Vid. "Za današnjo tekmo napovedujem podaljške, v katerih bo uspešnejša ekipa, ki bo bolje fizično pripravljena," je dejal Rene.

Ko so Slovenci zastreljali prvo enajstmetrovko, je bilo takoj jasno, da bo Slovenija težko napredovala v četrtfinale. Navijači so nato hitro zapustili prizorišče. Mnogi izmed njih so imeli mešane občutke, a je med njimi zagotovo bil ponos nad predstavo slovenske nogometne reprezentance.

Navijači bodo nogometaše pričakali danes v Ljubljani

Po zgodovinskem dosežku  se bodo nogometaši danes ob 20. uri navijačem za podporo zahvalili na Kongresnem trgu v Ljubljani. "Navijači, hvala vam. Se vidimo danes ob 20.00 na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer se bo reprezentanca zahvalila Sloveniji za podporo," je na družbenem omrežju X kmalu po tekmi sporočila Nogometna zveza Slovenije

[[image_8_article_67711]]

Slovenski navijači so v vseh mestih, kjer Slovenija igrala tekme EP pričarali izvrstno vzdušje, na stadionih pa večkrat preglasili tekmeca in so bili tudi velik razlog za uspeh nogometašev. Vsako tekmo si je v Nemčiji ogledalo več tisoč Slovencev.