Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila v izločilne boje velikih tekmovanj. Potem ko je v zadnjem krogu skupinskega dela v Kölnu igrala 0:0 z Anglijo, se je prebila v osmino finala evropskega prvenstva v Nemčiji.

Slovenska vrsta je proti Angliji na zadnji tekmi skupinskega dela lovila vsaj točko za zanesljivo pot v osmino finala. Do te tekme je proti Angležem petkrat izgubila in enkrat igrala neodločeno. Tokrat pa je kljub temu, da je imela žogo v posesti zgolj 24 odstotkov časa, zdržala sicer večinoma jalove napade Anglije ter s tretjim remijem na tem EP po Danski in Srbiji razveselila spet številčno navijaško podporo v Kölnu.

Slovenija je prvič na EP nastopila leta 2000, v letih 2002 in 2010 pa je igrala na svetovnih prvenstvih. Takrat je vselej izpadla po skupinskem delu, tokrat pa ji je uspel največji uspeh v zgodovini slovenskega reprezentančnega nogometa. Po remiju Danske in Srbije (0:0) je Slovenija končala na tretjem mestu v skupini s tremi točkami, toliko jih je imela tudi drugouvrščena Danska, prva pa je bila Anglija s petimi. Domov se odpravlja Srbija z dvema točkama.

Slovenija – Anglija 0:0 (0:0)

--- Konec tekme

JAAAAAA!!! SLOVENIJA GRE NAPREJ!

94': Alexander Arnold preko gola.

92': Oblak brani Palmerju. Še 2 minuti do raja!

90': Balkovec namesto Janže. 4 minute dodatka. 

89': Zadnja menjava pri Angležih, Gordon namesto Fodna. 

85': Gorenc Stankovič in Celar v igro, iz igre Mlakar in Šporar. Čas teče ... 

84': Alexandor Arnold v igro namesto Trippierja.

77': Takoj po vstopu Iličića, so se Angleži pomaknili bolj nazaj. Jojo je takoj iztržil prekršik in rumeni karton Fodna.

75': Ob robu igrišča je pripravljen Iličić! Iz igre Šeško. 

72': rumeni karton Bijola, moral je ustaviti Kana. Pametna reakcija. 

70': Druga menjava pri Angležih. Končno v igri Palmer. Iz igre Saka. Slovenija brez sprememb. 

69': Rumeni karton za Guehija. Prosti strel za Slovenijo na razdalji okrog 30 metrov od vrat Pickforda, Janža s predolgo podajo v sredino.

64': Po daljšem času Slovenija na polovici Angležev in tudi do zaključka: Gnezda Čerin je zgrešil iz velike razdalje ... Zdi se, da pritisk Anglije vendarle nekoliko popušča.

61': Takšnega pritiska Slovenija na tem prvenstvu še ni doživela. Ali ji bo uspelo zdržati?

57': Slovenija ni na nivoju igre iz prvega polčasa, Angleži vršijo pritisk iz vseh strani ... zdaj je iz golove črte izbil Šeško. 

49': Angleži nevarno krožijo okoli slovenske obrambe, slovenci se krčevito branijo. 

46': Slovenija brez menjav med odmorom. Ena menjava pri Angliji: Mainoo namesto Gallagherja. 

45': Konec prvega polčasa. Slovenci so znova odigrali fanatično borben in pogumen polčas in nekajkrat skrili žogo Angležem, a statistika izrazito v prid Anglije: XG prvega polčasa 0,69 : 0,11 v korist Angležev, v strelih proti golu 6:3 za Anglijo, posest 69% : 31%.

40': Kane za las zgrešil žogo na drugi vratnici po ostri podaji Trippierja iz leve strani. 

38': Slovenija je v zadnjih minutah pokazala zobe in prenesla igro na polovico Angležev. 

35': Prosti strel za Angleže iz nevarnega položaja. Oblak znova zenesljiv po strelu Fodna iz 29-ih metrov. Slovenija trpi. 

31': Oblak je prijel žogo Kanu po strelu angleškega napadalca iz razdalje.

26': Na tribunah odmeva "Kdo ne skače, ni Slovenec" in "Mi, slovenci". Slovenci dobivajo dvoboj na tribunah, na igrišču enakovredno. 

20': Angleži zadeli, a je stranski sodnik takoj dvignil zastavico. Fodna je slovenska obramba ujela v ofsajd.

18': Prvi rumeni karton na tekmi: Gallagher. Janža iz prsotega strela znova z vrhunsko idejo pošilja žogo v sredino, napadalci zaenkrat ne spremljajo njegovih podaj.

16': Slovenija je spet zapretila. Neugodna podaja Janže v sredino, Šporar malenkost prekratek. 

14': Angleži imajo posest, a brez rešitev v napadu. Slovenija preži na proti napade.

8': Angleži postopoma prevzemajo nadzor nad dogajanjem. Varovanci Southgata danes v nekoliko spremenjenem sistemu, Bellingham nekoliko bolj nazaj v postavitvi 4-3-3 (prej 4-2-3-1).

5': Slovenija znova neustrašno od prve minute prva strelja proti golu. Po lepi podaji Stojanoviča, Šeško z glavo iz težkega položaja, Pickford je brez težav ujel žogo.

Začetni postavi: 

SLOVENIJA:  Oblak J.(V)(K), Karničnik Z., Drkusič V. Bijol J., Janža E., Stojanović P., Gnezda Čerin A., Elšnik T. M., Mlakar J., Sporar A. in Šeško B.

Slovenija brez sprememb v začetni postavi.

ANGLIJA: Pickford (G), Walker, Guehi, Stones, Trippier, Gallagher, Rice, Saka, Bellingham, Foden, Kane (K)

Ena sprememba v začetni postavi Anglije. Gallagher danes prvič od 1. minute.

Na Maribor24 spremljamo tudi dogajanje na Grajskem trgu.