Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).

Potem ko sta ekipi vsaka dobila po eno medsebojno tekmo v sezoni, se je tretji večni derbi Olimpije in Maribora končal s slavjem slednjega, ki je od 71. minute imel tudi igralca več. Na 59. večnem derbiju od sezone 2009/10 naprej je bila to 23. zmaga Mariborčanov, Olimpija ostaja pri 14.

Ekipi pa tudi po tej tekmi držita drugo in tretje mesto na lestvici, pri čemer vijolični za zeleno-belimi zdaj zaostajajo za štiri točke. Oboji pa so daleč za vodilnimi Celjani, ki so še naprej na izvrstni poti do svojega drugega naslova prvaka.

Že po dobre pol minute je imela domača zasedba, ki je pogrešala kaznovanega Petra Agbo, prvo priložnost po nesporazumu v obrambi Maribora med vratarjem Ažbetom Jugom, ki se je vrnil med vratnici po začetku marca, in Lanom Vidmarjem. Ivan Durdov je prišel sam pred vratarja po levi strani, a nato žogo poslal mimo vrat.

So pa domači povedli v šesti minuti, ko je po podaji Justasa Lasickasa z desne strani v osrčju kazenskega prostora zadel Nemanja Motika. Olimpija je bila precej odločnejša v teh minutah in imela v 12. minuti še dva strela prek Davida Sualeheja in Timija Maxa Elšnika, obakrat je posredoval Jug.

V 18. minuti so gosti zahtevali enajstmetrovko, ko je v kazenskem prostoru domačih padel Hilal Soudani, a se sodniki niso odločili zanjo in razjezili gostujoče navijače, ki so na igrišče zmetali nekaj predmetov in poskrbeli za krajšo prekinitev tekme. Po njej je gostujoča zasedba prišla do zaključnega strela po kotu, vendar je bil Jan Repas premalo natančen.

V 27. minuti je po napaki Davida Sualeheja Maribor prišel do nove lepe priložnost, na koncu je Arnel Jakupović zadel prečko. Raul Florucz je v 32. minuti na drugi strani zadel, a bil v prepovedanem položaju, malce zatem pa je Maks Barišić zgrešil ljubljanski gol. Bližje zadetku je bil Florucz v 44. minuti, ko je pred vratarjem prišel do žoge, nato pa močno z leve strani zatresel vratnico.

Preobrat v drugem polčasu

V uvodu drugega dela je ob konkretnejši igri Štajercev moral Matevž Vidovšek posredovati po poskusu Blaža Vrhovca od daleč, v 51. pa je ljubljanski vratar dovolj posredoval, da je Soudanijev strel zletel malo mimo vrat. Zgrešil je tudi Sven Šoštarič Karič v 57. minuti.

V 65. minuti pa so gosti unovčili boljšo igro, iz bližine je bil uspešen Soudani in tako dosegel svoj 12. gol sezone. Dodaten nalet so gosti dobili v 71. minuti z izključitvijo Lasickasa, ki je naredil prekršek nad Šoštaričem Karičem, v 77. pa so številčno premoč izkoristili, ko je z roba kazenskega prostora zadel Repas po sedmi podaji Josipa Iličića v sezoni.

V 86. minuti je znova poskusil Soudani in takrat žogo poslal mimo vrat, nekaj trenutkov pozneje pa je istemu igralcu strel obranil Vidovšek. Sualehejev strel z glavo v izdihljajih tekme pa je bil preslab za Juga, tako da so se polnega plena veselili vijolični.

Standings provided by Sofascore

17. 4. 2024 Ljubljana, Stožice. Prva Liga Telemach, 26. krog. Olimpija - NK Maribor 1:2 (1:0) 6' Motika; 65' Soudani, 77' Repas RK: Lasickas (70') Začetni postavi: OLIMPIJA LJUBLJANA: Vidovšek, Lasickas, Ratnik, Muhamedbegović, Sualehe, Doffo, Elšnik, Posavec, Raul Florucz, Motika, Durdov. Klop: Pintol, Mauricio, Karamatić, Ristić, Jorge Silva, Janković, Diogo Pinto, Brest, Fadida, Pedro Lucas, Bristrić, Jakupović. Trener: Zoran Zeljković. NK MARIBOR: Jug, Širvys, Vidmar, Šoštarič Karič, Strajnar, Vrhovec, J. Repas, Soudani, Iličić, Barišić, Jakupović. Klop: Bergsen, Milec, Urata, Pihler, Lorber, Dizdarević, Bourlès, Feta, Božić, Ž. Repas, Kolar, Beugre. Trener: Ante Šimundža. Glavni sodnik: Martin Matoša (Notranje Gorice)