25-letni Slovenec iz UAE Team Emirates je na drugem vzponu na Monte Grappa premagal vse in v dvajseti etapi prišel do šestega uspeha dneva na 107. Dirki po Italiji. Pogačar bo v rožnati majici v nedeljo vstopil v Rim, kjer bo na sporedu ravninska zadnja etapa.

To je njegova šesta zmaga na letošnjem Giru

Za Pogačarja je bila to že šesta zmaga na letošnjem Giru, potem ko je bil najboljši v drugi, sedmi, osmi, 15. in 16. etapi. Najpomembnejšo zmago pa bo slavil v nedeljo, ko bo v Rimu z zmagovalnega odra poziral kot nesporni zmagovalec letošnjega Gira, piše STA.

Nasledil bo rojaka Primoža Rogliča, ki je lani zmagal v imenu Jumbo-Visme (zdaj Visma-Lease a Bike).

V dvajseti, predzadnji etapi so morali kolesarji dvakrat premagati Monte Grappo (18,1 kilometra s povprečnim naklonom 8,1 odstotka). Na drugem vzponu je Slovenec, zmagovalec Dirke po Franciji v letih 2020 in 2021, ostale pustil za seboj. Giulia Pellizzarija je tako kot v torek ujel nosilec roza majice, Italijan pa se je lahko pridružil njegovi vožnji le za kakšnih sto metrov. V zadnji gorski etapi je imel približno dve minuti prednosti pred prvimi zasledovalci. V generalni razvrstitvi ima dobrih deset minut prednosti pred Kolumbijcem Danielom Felipejem Martínezom, ki bo končal na drugem mestu. Geraint Thomas je številka tri.

Poleg rožnate majice bo Pogačar domov prinesel tudi modro gorsko majico.