Letošnji turnir, 17. v zgodovini tekmovanja, bo potekal od 14. junija v Nemčiji, veliki finale pa se bo razpletel 14. julija v Berlinu. Za zmago se bo borilo 24 ekip, medtem ko bo Italija branila svoj naslov iz leta 2020. Nemčija je edina letošnja gostiteljica, kar je šele tretjič v zadnjih sedmih izvedbah, da Euro poteka izključno v eni državi. 

Napovedi za Euro 2024

Superračunalnik Opta je že med sezono angleške lige požel veliko pozornosti in tudi tokrat ni bil sramežljiv pri postavljanju stav. V praksi je 10.000-krat simuliral Euro 2024 in odstotke potrdil že pred turnirjem.

Kot favorita za zmago je imenoval Anglijo s kar 19,9 %, moštvo sicer še nikoli ni zmagalo na Euru in je v zadnjem finalu utrpelo srce parajoč poraz proti Italiji, vendar jim tokrat zelo dobro kaže. Edina ekipa, ki bi lahko, po računalnikovem mnenju, ustavila Angleže, je Francija z 19,1 %, ki se je med drugim uvrstila na zadnja dva finala svetovnega prvenstva.

Gostiteljica Nemčija z 12,4 %, Španija z 9,6 % in Portugalska z 9,2 % prav tako veljajo za močne kandidatke. Za Nizozemsko s 5,1 %, branilce naslova Italijo s 5,0 % in Belgijo s 4,7 % bi se naj na tekmovanju izkazalo, da niso v najboljši formi.

Anglija v skupini s Slovenijo

Pričakuje se, da skupina, ki jo sestavljajo Danska, Srbija in Slovenija, Angliji v smislu napredovanja ne bo povzročala večjih težav. Anglija je na evropskem prvenstvu izkušena in je skupaj odigrala kar 38 tekem, vendar se jim je uspeh doslej izmikal in nobena ekipa ni odigrala toliko iger brez zmage, kot oni, poroča TheAnalyst.

Sloveniji v skupini zaenkrat kaže najslabše, možnosti za napredovanje so tako le 14,2,%, možnosti za končno zmago pa 0,4%. S tem nas računalnik uvršča na 21. od 24. mest, za nami so le Gruzija, Albanija in Slovaška.